2020. április 10., péntek
Zsolt

Belföld

Menekültstátust kapott Gruevszki

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültstátust – értesült a Magyar Idők. A bevándorlási hivatal álláspontja szerint a Soroshoz köthető szervezetek által folyamatosan támadott politikus visszatérése esetén hazájában a hatalom üldöztetésének lenne kitéve.

Nikola Gruevszki menekültkénti elismerésének jogszabályi feltételei fennállnak – a Magyar Idők információja szerint ezt állapította meg a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal a volt macedón miniszterelnök által benyújtott kérelem részletes kivizsgálása után. A hatóság szerint Gruevszkinak a hazájában veszélyben lenne az élete, mert a jelenlegi baloldali kormány antidemokratikus lépésekkel kívánja korlátozni a volt miniszterelnök személyes szabadságát. A macedón exkormányfőt először november 12-én hallgatta meg személyesen a menekültügyi hatóság Budapesten.


(MTI/EPA/Georgi Licovski)

A Magyar Idők szerint Gruevszki kérelmében többek között az szerepelt, hogy a jelenlegi macedón kormány antidemokratikus lépésekkel, mindennemű jogi bizonyíték nélkül akarja korlátozni a szabadságát, visszaélve az ügyészi és bírósági rendszerrel. Hozzátette, hogy koholt vádak alapján eljárások indultak ellene, amelyek során a bírók súlyos szabálytalanságokat követtek el, és jogszerűtlen döntéseket hoztak.

Mint ismert, 2016-ban előre hozott parlamenti választást tartottak Macedóniában, amelyet Nikola Gruevszki pártja, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja nyert, de nem tudtak többséget szerezni. Mindeközben több eljárást indítottak ellene, és egy politikai manővernek köszönhetően az SDSM kommunista utódpárt az albán nemzetiségi mozgalmakkal koalícióban vette át az ország irányítását, a szociáldemokrata Zoran Zaev vezetésével.


Nikola Gruevszki jobboldali kormánya a migrációs válság legsúlyosabb időszakában (2015–16-ban) kerítést húzott fel, és élőerős védelemmel tartóztatta fel a bevándorlókat, lezárva ezzel a balkáni útvonalat – írja az Origo. Brüsszel és a demokrata amerikai kormány természetesen ellenezte ezen lépéseit, Soros György pedig különböző politikai akciókat indított Macedóniában. Ezek célja az volt, hogy megtörje Gruevszki bevándorlásellenes politikáját, és szövetségesei hatalomra juttatásával megnyissa az utat a Görögország felől érkező illegális bevándorlók előtt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek