EUR: 359,96 Ft
CHF: 340,15 Ft
2020. április 07., kedd
Herman

Külföld

Merkel pártjában erősödik az ellenállás az ENSZ migrációs csomagjával szemben

Erősödik az ellenállás a kormányzó német Kereszténydemokrata Unióban (CDU) az ENSZ globális migrációs csomagjával szemben, ezúttal a párt parlamenti (Bundestag-) képviselőinek egy csoportja bírálja a tervezett megállapodást – írta kedden a Die Welt című német lap.

A globális migrációs csomagot ellenző CDU-s képviselők vezetője, Marian Wendt a Die Weltnek elmondta: Németországnak nem szabad csatlakoznia a megállapodáshoz, mert a jelenlegi formájában sok kérdést nyitva hagy, és nem választja szét egymástól a menekültügyi migrációt és a gazdasági bevándorlást.


Fenntartásait hangoztatta mások mellett a CDU egyik elnökjelöltje, Jens Spahn, aki egy hét végi interjúban sürgette, hogy ne csak a kormány foglalkozzék az üggyel, hanem a CDU/CSU Bundestag-frakciója is. A Welt am Sonntag című lapban közölt interjúban kiemelte: csak olyan megállapodásról lehet szó, amelynek révén “Németország megőrzi szuverenitását a migráció irányításában és korlátozásában”.

Michael Kretschmer, Szászország tartomány CDU-s miniszterelnöke ugyancsak a napokban egy lapinterjúban felelőtlennek nevezte a kormány hozzáállását. Mint mondta, “populisták tiltakozási hullámot tudtak elindítani hamis állításokkal, mert nincs nyilvános vita erről a nemzetközi megállapodásról”.


“Hogyan lehet ennyire technokrata módon eljárni egy ilyen érzékeny ügyben?” – fogalmazott a tartományi kormányfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban közölt interjúban.

Hozzátette: a szövetségi kormánynak éppen azt kellene megtanulnia a 2015-ös menekültválságból, hogy a migráció ügyében “a lehető legnagyobb átláthatóságra, információra és vitára van szükség a parlamentben és a nyilvánosságban”.

A megállapodást a Bundestag pártjai közül csak a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) utasítja el egységesen. A szövetségi kormány menekült-, és bevándorlási politikájának bírálatára összpontosító ellenzéki párt társelnöke, Jörg Meuthen szerint ENSZ globális migrációs csomagja “áttelepítési program a szegénység elől menekülő gazdasági bevándorlók számára”, ezért Németországnak nem szabad csatlakoznia.

A Bundestag csütörtökön az AfD kezdeményezésére vitát tart a csomagról.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek