2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Külföld

Mexikó kitoloncolta a mexikói-amerikai közös határt megrohamozó 98 migránst

A Mexikói Bevándorlási Intézet (INM) hétfői tájékoztatása szerint a helyi hatóságok kitoloncoltak 98 közép-amerikai migránst, akik a gyanú szerint a fő felbujtói voltak az előző napi határostromlási kísérletnek az amerikai San Diego és a mexikói Tijuana között.

A múlt éjszaka az INM-nek átadtak 98 személyt, akiket kitoloncoltak – mondta a Televisa helyi televíziós társaságnak Gerardo García Benavente, az INM egy biztosa. A tisztségviselő felhívta a figyelmet arra, hogy előzetes adatokról van szó, és elmondta, hogy a már kitoloncolt 98 ember többségében hondurasi állampolgár.


García Benavente emlékeztetett arra, hogy az INM kitoloncolási mechanizmussal bír annak érdekében, hogy távozásra kényszerítse a bevándorlási törvényeket megsértő külföldieket.

A San Diego és Tijuana közötti San Ysidro nevű határátkelőt vasárnap rohamozták meg a karavánból, az amerikai sajtó helyszíni tudósításai szerint mintegy ötszázan. Az amerikai határőrök könnygázt vetettek be, és visszaszorították a határfalat ostromlókat.


A határátkelőt ezt követően vasárnap délután lezárták, de hétfőre virradóra ismét megnyitották.

Az INM-biztos fontosnak tartotta tisztázni, hogy az “észak-amerikai oldalról”, és nem a mexikóiról lőtték ki a könnygázt a határátlépéssel próbálkozó migránsokra.

A mexikói Nemzeti Emberi Jogi Bizottság (CNDH) nevű állami szerv hétfőn felszólította a közép-amerikai migránskaraván tagjait, hogy kerüljék a “helytelen viselkedést” és tartsák tiszteletben a mexikói törvényeket.

A CNDH sajnálatát fejezte ki a vasárnapi határ menti dulakodással kapcsolatosan, amely – mint az állami szerv fogalmazott – azonkívül, hogy a határátkelő lezárásához vezetett, felesleges kockázatot jelentett a karavánon kívüli, a térségben található embereknek.

Donald Trump amerikai elnök hétfőn felszólította Mexikót, hogy bármilyen szükséges áron küldje vissza származási országukba a migránsokat, akik megpróbálnak az Egyesült Államok területére belépni, és a határ tartós lezárásával fenyegetett.

A mexikói hatóságok adatai szerint jelenleg körülbelül 7400 közép-amerikai migráns várakozik arra Tijuanán kívül a szintén határ menti Mexicali városban, hogy beléphessen az Egyesült Államok területére. A bevándorlók azt állítják, hogy az erőszak és szegénység elől menekültek el.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek