EUR: 334,58 Ft
CHF: 305,84 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Egyéb Sopron

Mezei Zsuzsa: A festészet magánya szabadságot jelent

Immár tizennyolc éve a Soproni Képzőművészeti Társaság tagja, és tulajdonképpen kétlaki életet él Mezei Zsuzsa festőművész, aki rendszeresen jár a leghűségesebb városba.

Mezei Zsuzsa gyakran jár Sopronba
Fotó: MZS

Milyen gyakran jár Sopronban?


Amikor két-három nap vagy kicsit több szabadidőnk van, akkor azt Sopronban töltjük, mert itt van a második otthonunk. A Képzőművészeti Társaság, amelynek 18 éve tagja vagyok, gyakran rendez programokat, kiállításokat, időnként alkotótáborokat. Igyekszem ezeken részt venni, hiszen Sopronba jönni mindig öröm. Nagyon szép és kedves város, a főváros zajossága, rohanása után nagyon megnyugtatóak az itt töltött napok.

A soproni színészbálra is fel szokott ajánlani festményeket.


Valóban, az eddigi három bálra adtam egy-egy festményt, amely a tombola fődíja lett. A gratulációkból kiderült, hogy a nyertesek mindegyiknek örültek.

Mivel jellemezné a művészetét és a festményeit?

Az átélt pillanatokat, az utazási, valamint művésztelepi élményeimet örökítem meg, hagyományos stílusban, olajfestékkel. A természetközeliséget nagyon fontosnak tartom. Sokat járok alkotótelepekre, például Ausztriában, Neumarkton már 15 éve résztvevője vagyok az ottani művésztelepnek. Kalotaszegre, Nagypetribe és Bajorországba is többször kaptam meghívást, de a hazai alkotótelepek helyszínei is rendkívül változatosak. Meghatározó élmény volt egy EU-s pályázat elnyerésével Salzburgban a Leonardo Kunstakademie-n tanulni. Ezek az élmények mind-mind visszatükröződnek a festményeimben, de szeretem az otthoni, műtermi alkotást is, nekem a festészet magánya teljes szabadságot jelent.

A természetközeliséget nagyon fontosnak tartja a festőművész
Fotó: MZS

Melyik kiállítására  a legbüszkébb?

Nehéz egyet kiemelni, több, számomra különleges helyszínen volt önálló kiállításom. Többek között a szentesi nagytemplomban, a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban, a budapesti Unitárius Galériában az Erdély című tárlatom, amelynek anyagát a Magyar Televízió is bemutatta, vagy 2016-ban itt, Sopronban, a Petőfi Színházban. A közös tárlatok közül pedig az egyik legkedvesebb a Soproni Képzőművészeti Társasággal Bécs belvárosában rendezett kiállítás.

Mik a további tervei?

Májusban elmegyek a burgenlandi alkotótelepre, és lehet, hogy itt, Sopronban ismét lesz kiállításom, de ez még egyeztetés alatt áll. Mivel az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság elnökségi tagja vagyok, és minden évben nyáron rendezünk országos kiállítást Budapesten, az Újpest Galériában, az erre való készülődés sok elfoglaltságot jelent az elkövetkező időszakban.

Mezei Zsuzsa utazási élményeit is lefesti
Fotó: MZS

Élményeket és pillanatképeket egyaránt megfest Mezei Zsuzsa
Fotó: MZS

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.