2020. augusztus 08., szombat
László

Egyéb XIX.kerület

Mi folyik az önkormányzati bérlakások körül?

Nagy vihart kavart ismét a kispesti önkormányzati lakásállomány körül a nagybeteg autista fiú és édesanyjának esete. Bár képviselői kérésre az üresen álló lakások listáját három hét alatt sem adta ki az önkormányzat, azóta kiderült, üres lakás márpedig van. A polgármester belekeveredett a saját magyarázkodásaiba, a korábban nyolcszázas lakásállományból mára hirtelen csak 458 lett, és ismét a kormányt hibáztatja.

Ilyen állapotúak az önkormányzati bérlakások

Nem ez az első eset Kispesten, hogy az önkormányzat elutasítja a hozzá forduló nehéz helyzetben lévő családokat − adta hírül a kispest.info. Mint írják, olyan is volt nemegyszer, hogy képviselői intézkedésre vagy a nyilvánosság nyomására hirtelen mégiscsak találtak megoldást.


Nem foglalkoznak az önkormányzati lakások állapotával a kerületben?

Legutóbb a kilakoltatás előtt álló nagybeteg autista fiú és édesanyja elutasítása kapcsán került az országos média figyelmébe a kispesti lakásgazdálkodás. Az RTL Klub járt utána annak, hogy annak ellenére, hogy az önkormányzat elutasította segítségkérésüket − mondván nincs kiadható ingatlan −, az országos csatorna egy, az önkormányzat állításain felháborodott gondnok segítségével hirtelen egy lépcsőházban talált kettőt is. Az egyik már régóta óta üresen álló lakás, amelybe a bérlő be sem költözött. Az önkormányzat vagyonkezelője küldözgeti a fizetési felszólításokat 3-4 éve; még ha jogi folyamatok is vannak a háttérben, az évek óta kallódó lakás módfelett érdekes. A másik üres ingatlanból pedig hónapokkal ezelőtt költözött ki a bérlője, és a gondnok szerint minden bizonnyal kiadható állapotban van, hiszen már meg is nézte valaki − írta a kispest.info.

Az egyik önkormányzati lakás

Hová tűnt 300 lakás?


A lap úgy tudja, az önkormányzatnak 458 lakása van, míg nemrég még csaknem nyolcszáz ingatlannal rendelkezett. Ha eladtak vagy egyéb módon rendeztek közben több mint háromszáz lakást, akkor joggal merül fel a kérdés, miért adja el az önkormányzat, ha közben rászorulóknak tudna segíteni vele?

Innentől érdekes Gajda Péter a minap, az ATV-ben tett nyilatkozata, amely szerint állami beavatkozásra lenne szükség a lakáskérdés megoldásához. Lehetséges verzió még, hogy a lakásokat állapotuk miatt kivonták a lakásgazdálkodásból. Korábban ugyanis számos olyan fotó látott napvilágot, amelyen rettenetes állapotban lévő önkormányzati lakások voltak láthatóak. Az önkormányzat ezek kapcsán azzal védekezett, a bérlők lakják le. Itt pedig egy újabb kérdés is felmerül: az önkormányzat bérleményellenőrei mivel foglalkoznak, ha nem azzal, hogy ellenőrizzék a lakások állapotát?

A Corvin körúton két lakás is rendelkezésre áll

Több képviselő is írásban és személyesen is kérte az üresen álló lakások listáját, de lapzártánkig egyikőjük sem járt sikerrel.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.