EUR: 321,72 Ft
CHF: 282,65 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Egyéb XIX.kerület

Mi folyik az önkormányzati bérlakások körül?

Nagy vihart kavart ismét a kispesti önkormányzati lakásállomány körül a nagybeteg autista fiú és édesanyjának esete. Bár képviselői kérésre az üresen álló lakások listáját három hét alatt sem adta ki az önkormányzat, azóta kiderült, üres lakás márpedig van. A polgármester belekeveredett a saját magyarázkodásaiba, a korábban nyolcszázas lakásállományból mára hirtelen csak 458 lett, és ismét a kormányt hibáztatja.

Ilyen állapotúak az önkormányzati bérlakások

Nem ez az első eset Kispesten, hogy az önkormányzat elutasítja a hozzá forduló nehéz helyzetben lévő családokat − adta hírül a kispest.info. Mint írják, olyan is volt nemegyszer, hogy képviselői intézkedésre vagy a nyilvánosság nyomására hirtelen mégiscsak találtak megoldást.


Nem foglalkoznak az önkormányzati lakások állapotával a kerületben?

Legutóbb a kilakoltatás előtt álló nagybeteg autista fiú és édesanyja elutasítása kapcsán került az országos média figyelmébe a kispesti lakásgazdálkodás. Az RTL Klub járt utána annak, hogy annak ellenére, hogy az önkormányzat elutasította segítségkérésüket − mondván nincs kiadható ingatlan −, az országos csatorna egy, az önkormányzat állításain felháborodott gondnok segítségével hirtelen egy lépcsőházban talált kettőt is. Az egyik már régóta óta üresen álló lakás, amelybe a bérlő be sem költözött. Az önkormányzat vagyonkezelője küldözgeti a fizetési felszólításokat 3-4 éve; még ha jogi folyamatok is vannak a háttérben, az évek óta kallódó lakás módfelett érdekes. A másik üres ingatlanból pedig hónapokkal ezelőtt költözött ki a bérlője, és a gondnok szerint minden bizonnyal kiadható állapotban van, hiszen már meg is nézte valaki − írta a kispest.info.

Az egyik önkormányzati lakás

Hová tűnt 300 lakás?


A lap úgy tudja, az önkormányzatnak 458 lakása van, míg nemrég még csaknem nyolcszáz ingatlannal rendelkezett. Ha eladtak vagy egyéb módon rendeztek közben több mint háromszáz lakást, akkor joggal merül fel a kérdés, miért adja el az önkormányzat, ha közben rászorulóknak tudna segíteni vele?

Innentől érdekes Gajda Péter a minap, az ATV-ben tett nyilatkozata, amely szerint állami beavatkozásra lenne szükség a lakáskérdés megoldásához. Lehetséges verzió még, hogy a lakásokat állapotuk miatt kivonták a lakásgazdálkodásból. Korábban ugyanis számos olyan fotó látott napvilágot, amelyen rettenetes állapotban lévő önkormányzati lakások voltak láthatóak. Az önkormányzat ezek kapcsán azzal védekezett, a bérlők lakják le. Itt pedig egy újabb kérdés is felmerül: az önkormányzat bérleményellenőrei mivel foglalkoznak, ha nem azzal, hogy ellenőrizzék a lakások állapotát?

A Corvin körúton két lakás is rendelkezésre áll

Több képviselő is írásban és személyesen is kérte az üresen álló lakások listáját, de lapzártánkig egyikőjük sem járt sikerrel.

Kapcsolódó Cikkek

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • Az utolsó két lépés Köln felé

  Az utolsó két lépés Köln felé

  Csütörtök este 8 órától (lapunk megjelenésének napján) teheti meg az utolsó előtti, május 5-én vasárnap 19 órától pedig az utolsó nagy lépést is megteheti a kölni Bajnokok Ligája Final 4 felé a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.

 • Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Választ kapnak a jövő kihívásaira

  Beszédszintetizátor, legórobot, CNC-marógép, lézervágó, 3D-s nyomtató és pendrive-ról vezérelhető varrógép is helyet kapott a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Akacs Mihály utcai épületében újonnan kialakított Digitális Közösségi Alkotóműhelyben.