2020. január 24., péntek
Timót

Egyéb Érd

Mi történt a táborban?

Már megszokhattuk, hogy az Érdi Galéria nemcsak rendszeres tárlatokkal, képzőművészek bemutatásával vesz részt a város kulturális életében, hanem évről évre alkotótáborba is hívja a régió alkotóit – ezt az idén már tizedik alkalommal tartották meg.

Az alkotótábor eseményeiről a tábor idején részletesen beszámoltunk a Lokál Extra olvasóinak, így arról is, hogy a művészeknek ezúttal az Érdi Bolyai János Általános Iskola adott otthont, itt dolgoztak reggeltől estig.


Kéri Mihály képzőművész, a galéria vezetője örömmel mutatta: immár tizedik alkalommal rendezték meg a nyári alkotótábort

A résztvevők köre a kezdetektől változatlan; mint tíz éve mindig, most is ugyanaz a tizenhárom művész – Aknay János, Csetneki József, Eöry Emil, Hudák Mariann (Maya), Kalocsai Enikő, Karsch Manfréd, Kéri Mihály, Kovács Johanna, Puha Ferenc, Fritz Rautner, Székács Zoltán, Sz. Varga Ágnes és Wrobel Péter – vett részt az alkotótábor munkájában. A két hét alatt egy-egy alkotó hat–tíz művet készített el, és ezek közül egyet hagyott itt az alkotótábor után. Az összegyűlt művek egyelőre egy raktárban várják sorsuk jobbra fordulását, de az is szóba került már, hogy valamikor egy városi képtár állandó kiállításának falairól tekintsenek a nagyközönségre…

Karsch Manfréd, az Érdi Művészeti Díj tulajdonosa is alapító tag

Aknay János a posztgeometrikus alkotók egyik kiemelkedő egyénisége, munkássága a szentendrei konstruktív-szürrealista hagyományokhoz illeszkedik

Fritz Rautner külföldön is gyakori kiállító

A művésztelep bezárta kapuját, befejezésként „nyitott műtermet” tartottak, azaz bemutatták az ismerősök és érdeklődők számára az alkotások „műhelytitkait”. Ehhez a bemutatóhoz természetesen a művészek lehetőség szerint szépen rendbe rakták eszközeiket, igyekeztek valamiféle minitárlatot összehozni, ezzel azonban nem értek véget az alkotótáborhoz köthető események.


Festmények, grafikák alkotásában egyaránt otthonos Székács Zoltán

Eőry Emil szobrai köztereken is láthatók
Fotók: Kéri Péter

A két hét alatt ugyanis nemcsak alkotások készültek – ez csak egyik haszna volt a tábornak. Az ilyenfajta alkotótábornak csak egyik vonzereje az alkotásra ösztönző „bezártság”, a külvilág kizárása, az alkotásra koncentrálás lehetősége. Legalább ennyire fontos a „szakmázás”, vagyis a művek létrehozási folyamatának megismertetése a társakkal, véleményük meghallgatása és a beszélgetések.

A zárónap estéjén a Magyar Földrajzi Múzeum műemlék épületének hangulatos kocsiszínjében és kertjében fogadást tartottak a művészetbarátok számára, büfével, zenével és beszélgetésekkel. Talán ekkor fogalmazódott meg a szándék: nagyszabású kiállítás keretében mutassák be  az érdeklődőknek a művésztelepen készült alkotásokat, ily módon teremtve lehetőséget az alkotók és művészetpártolók találkozására.

Azóta döntés született: mint Kéri Mihály képzőművész, az alkotótábor szervezője a Lokál Extra munkatársának elmondta, az idei Érdi Művésztelepen elkészült alkotások december elején láthatók lesznek az Érdi Galériában.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.