EUR: 330,96 Ft
CHF: 301,32 Ft
2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Életmód

Miért kívánós, ha nem várandós?

Mit jelez a kívánósság akkor, ha valaki nem terhes? A webbeteg.hu összegyűjtötte, hogy ennek hátterében milyen tápanyaghiány állhat.

A csoki utáni vágy utalhat éhségre, stresszre és fáradtságra is – Profimedia

A sós ételek kívánása a nátrium, a klorid és a szilícium hiányát jelzi, de lehet a premenstruációs szindróma tünete, vagy jelezhet kiszáradást, folyadékhiányt. A nátrium pótolható sóval, ásványvízzel, füstölt húsokkal és olajos magvakkal. Klorid van a halban, paradicsomban, szilícium pedig az olajos magvakban.


A cukros ételek kívánása króm-, foszfor-, triptofánhiányt jelezhet, valamint alultápláltságra, cukorbetegségre, pajzsmirigy-működési zavarra és gombafertőzésre figyelmeztethet, de lehet a menopausa tünete is. Krómot tartalmaz a brokkoli, sajt, szőlő, csirkehús, foszfort a tojás, marhahús, tejtermékek, hal, gabonafélék, triptofánt pedig a sajt, mazsola, spenót, édesburgonya.

A savanyú ételek utáni sóvárgás oka lehet a gyomorsavhiány vagy a kevés gyomorsav, esetleg vashiány. Savanyított tejtermékekkel és citrommal olthatjuk a savanyúság iránti vágyat. Kifejezetten ritka a keserű ételek kívánása, de energiahiány, álmatlanság, szorongás esetén előfordulhat, ezen bizonyos zöldségek (például articsóka, zellerlevél) fogyasztása segíthet.


A fő ízeken kívül van pár jellegzetes élelmiszer utáni sóvárgástípus is, ami eltérést jelezhet. A hús kívánása a fehérje, vas, B-vitaminok hiányát, a tejtermékek kívánása a fehérje, A-, D-vitamin, a csokoládé kívánása pedig a magnézium hiányát jelzi. A csokivágy utalhat éhségre, stresszre, depresszióra és fáradtságra is. A kenyér és tészta kívánása nitrogénhiányt jelez, de a háttérben gombafertőzés, depresszió, energiahiány, fáradtság és alváshiány állhat. Az olajos ételek kívánása kalciumhiányt jelez, ami sajttal, tejjel, zöldségekkel pótolható. Kiegyensúlyozott, mértéktartó, rendszeres táplálkozással ezek a hiányállapotok elkerülhetők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezt nem tudják a robotok

  Ezt nem tudják a robotok

  Már vannak és lesznek olyan munkák, amelyeket átvettek a gépek, szoftverek, ugyanakkor az automatizáció új munkaköröket és szakmákat is teremt, így nemcsak „elvesz” az új ipari forradalom, hanem ad is.

 • Irány a Vértes és a Gerecse!

  Irány a Vértes és a Gerecse!

  Már nyolc kötettel büszkélkedhet a KidsOasis meseútikönyv-sorozata. Az Utazik a család könyveiben nyolc magyarországi tájegységről, régióról olvashatnak a gyerekek saját nyelvükön, közérthetően, viccesen, kedvesen.

 • Miért fontos a fogszabályozás?

  Miért fontos a fogszabályozás?

  A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikusabbá tétele, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése is, ami a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhat.