2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Sport

Milákot csak eltiltani lehet a versenyzéstől

Milák Kristóf és Késely Ajna talán még kis sem pihente a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia fáradalmait, de szerdán ismét rajtkőre állnak a százhalombattai rövid pályás országos úszó bajnokságon. Hiába, szeretnek versenyezni, s nyilván az aranyból soha sem lehet elég.

Ketten három-három elsőséget szereztek Buenos Airesben, s most hazai sikerekre vágynak. Pedig Milák mestere, Selmeci Attila szerint tanítványa igencsak kifacsartnak érezte magát az ifjúsági olimpia utolsó versenynapján, akkor szóba sem került a százhalombattai ob.


  • Két hete jöttünk haza, s azt hittem magától értetődő, hogy kihagyja Százhalombattát – mondta Selmeci Attila, és hozzátette, most, hogy Kristóf a Honvédba igazolt, könnyebb lesz az élete, hiszen a fővárosba költözött, így gyorsan odaér a Duna Arénába. – Hazaérésünk után néhány nappal egyszer csak elém állt és kibökte, mégis indulna, mert már újra harcra kész, újra ég benne a versenyláz. Ráadásul, nem csupán kedvencében, pillangóban versenyezne, összesen hét számban állna rajtkőre. Rábíztam, ha bírja, csinálja. De azt már előre kikötöttük Sós Csaba szövetségi kapitánnyal egyetértésben, hogy a december eleji rövid pályás világbajnokság helyett – Késely Ajnával együtt – itthon pihen majd.

Nem is csoda, mert ugyan a fiatal szervezet még jól terhelhető, azért kiégés elkerülése miatt szükség van némi pihenőre. Milák elmúlt két éve elég zsúfolt volt, tavaly három-három aranyat és ezüstöt szerzett a netánjai ifi Eb-n, majd a budapesti felnőtt vb ezüstje után az indianapolisi junior vb-ről tért haza négy aranyéremmel. Idén sem adta alább, a junior Eb-n négyszer győzött, a felnőttön pedig kedvenc számában 200 pillangón volt a legjobb.

  • Cseh László is ott lesz az ob-n pedig a mezőny egyik doyenjeként megtehetné, hogy kihagyja – folytatta Selmeci. – Fontos visszajelzéseket szerezhet, hol is tart a felkészülésben, nem beszélve arról, hogy jó fordulóit sikerrel kamatoztathatja a huszonöt méteres medencében. Magam is nagyon kíváncsian várom egyébként, hogy ilyen sorozatterhelés után milyen eredményekre lesz képes Kristóf. Lehet, hogy újabb meglepetést szerez nekem és persze magának is.

A holnap kezdődő ob egyébként nemzetközi viadalnak is beillik, hiszen mexikói és vietnami úszók is indulhatnak. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, az Európa-bajnok Kapás Boglárka és a vb-ezüstérmes Verrasztó Dávid azonban a tokiói világkupán versenyez, a nyíltvízi Eb-győztes – és a Swimming World szavazásán az év legjobb férfi úszójának megválasztott – Rasovszky Kristófnak pedig Abu Dhabiban van jelenése. Őket kivéve a teljes hazai élmezőny ott lesz az ob-n, mely után Sós Csaba szövetségi kapitány kijelöli a kínai Hangcsou-beli rövid pályás vb-n szereplők névsorát.


Kapcsolódó Cikkek