EUR: 320,14 Ft
CHF: 280,01 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Hódmezővásárhely

Mindennél fontosabb a megelőzés

Gyermek- és áldozatvédelmi protokoll megalkotására hívták a szakembereket Csongrád megyében. A téma kapcsán a Járási Hivatalban tartottak tanácskozást.

2012-ben a Csongrád Megyei Kormányhivatal több partnerrel közösen egy közös programot indított az áldozatvédelem témakörében, amelybe nemcsak a gyermekek tartoztak bele, hanem mindenki (például az idősebb emberek is), aki fokozottan ki van téve veszélynek. Ennek a két évig tartó programnak számos hasznos eredménye volt, de mind közül az együtt gondolkodás volt a legfontosabb. Ez indította el a jelen projektet is, amelynek az a fő célja, hogy a gyermekvédelem terén is meg kell valósulnia a folyamatos együttműködésnek.


Gyermekvédelmi tanácskozást tartottak Hódmezővásárhelyen.

– A gyermekvédelem szempontjából több intézmény, több szereplő van ebben a jelzőrendszerben, értve ezen a védőnőt, a családsegítő intézményeket, az iskolákat, a pedagógusokat, a rendőrséget és nyilván a gyámhatóságot is. Így vagy úgy mindannyian kapcsolatba kerülnek veszélyeztetett gyermekekkel.

Dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja

Számos olyan eset volt az elmúlt időszakban, amit a közvélemény is megismerhetett, és tragédiába torkollott, pont amiatt, hogy valahol ez a jelzőrendszer nem jelzett időben. A mai tanácskozás is azt célozza, hogy az esemény szereplői gondolkozzanak közösen, mindenki legyen tisztában azzal, hogy kinek mi a feladata, és egy kicsit nézzen túl a saját feladatán – összegezte a tanácskozás lényegét dr. Juhász Tünde, Csongrád megye kormánymegbízottja.


A bántalmazás tragédiába fulladhat
Fotó: Profimedia, Alamy

Az egyeztetési folyamat már korábban elkezdődött Szegeden, és igyekeznek minél több szereplőt bevonni, majd a végén egy protokollt megfogalmazni, ami azt egyértelműsíti, hogy mi a teendő, ha veszélyben lévő gyermekkel találkoznak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.