2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Dunaújváros

Móder Rezső a vasműben alkot

Jól ismerik Móder Rezső Munkácsy-díjas képzőművészt a vasműben. Valamikor ott dolgozott szakmunkásként, majd később onnan ment a Képzőművészeti Egyetemre, ahol 1982-ben kapott diplomát.

Egyik zenélő fémszobra ott áll a mechanika épülete mögött, festményeivel találkozhatunk a gyárban, nagy méretű köztéri munkáit a Duna-parton is láthatjuk. A Móder Zenélő Szoborpark Múzeum a Kultúr köz 3. szám alatt kortárs zeneművészek fontos találkozóhelye. Legutóbb szeptember végén tartottak koncertet „Gyógyító nehézzene” címmel. Bemutatta legújabb zenei munkáit Móder Rezsőn kívül Késmárky Szabolcs és a Band the Pitt zenekar, Barth Bálint, Dóra Attila, Gazdag Péter és még sokan mások. A fémszobrok megszólaltatásán túl is aktív „posztavantgárd országos közéleti képzőművész” idén tizenhárom hazai és nemzetközi tárlaton, képzőművészeti alkotótelepen vett részt, mindemellett művésztanárként tanít is.


Móder Rezső 5 dimenziós zenemobil című alkotását pár éve Budapesten, a Műcsarnokban is kiállították
Fotó: MTI archív

Munkáiból kitűnik a gyárhoz való kötődése, rangos reklámhordozója a gyárnak hazai és nemzetközi kortárs képzőművészeti eseményeken. Nem kérdéses, munkái maradandó értéket hordoznak. Számos tervet készített acélszobrokhoz a közelmúltban, amelyekkel megkereste a vasmű vezetését. Megállapodtak, hogy Móder alkotói tevékenységét támogatja az ISD Dunaferr Zrt. Tizenhat év szünet után újra dolgozhat a gyárban. Munkáihoz kap anyagot, és ahogy a termelés engedi, technikai, technológiai segítséget is a kivitelezéshez. Élt a lehetőséggel, október elején meglátogatta azokat a munkahelyeket, ahol korábban szobrai készültek. Örömmel fogadták mind a lakatos-, mind a kovácsüzemben. Találkozott a szakemberekkel, akik korábban közreműködtek alkotásai kivitelezésében, és akikre újra számíthat.

A fémszobrok megszólaltatásával foglalkozó művész országszerte ismert
Fotó: MTI archív

Villanyszerelőből képzőművész

Móder Rezső Munkácsy-díjas médiaművész, mobil szobrász, szobrász, zeneszerző, festőművész, grafikusművész 1954. június 14-én született Budapesten. Iskoláit Dunaújvárosban végezte. A Dunai Vasműben kezdetben eredeti szakmájában, villanyszerelő elektrikusként dolgozott. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1982-ben festő, valamint sokszorosított grafika szakon diplomázott. 1980 óta állít ki rendszeresen, fontos hazai és nemzetközi kiállításokon, művészeti fesztiválokon szerepelnek művei: grafikák, kollázsok, festmények, képversek, fa- és acélszobrok, fémzeneművek.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Felvidéken járt Miklós Péter

  A Felvidéken járt Miklós Péter

  A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

 • Fakutyával táncoltak

  Fakutyával táncoltak

  Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

 • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

  40 zsák szemetet gyűjtöttek

  A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…