EUR: 319,91 Ft
CHF: 280,37 Ft
2019. április 19., péntek
Emma

Egyéb Debrecen

Modern labor az egyetemen

A repülőgép-alkatrészeket tervező és gyártó Diehl Aviation Hungary gépészeti tervező laboratóriumot létesített a Debreceni Egyetem Gépészmérnöki Tanszékén. A laborban a hallgatók a tervezésben alkalmazott legmodernebb technológiákkal ismerkedhetnek meg. Az egyetem stratégiai célkitűzése, hogy világszínvonalú mérnököket képezzen a térségbe települő iparvállalatok számára. Ezért is kiemelt esemény az új laboratórium létrehozása.

Az egyetem és a Diehl közötti stratégiai partnerség kiemelt célja a gépészmérnök hallgatók tudásának gazdagítása, piacképesebbé tétele, ugyanis minél több gyakorlati ismeretet sajátítanak el a diákok, annál könnyebben integrálódnak majd a munkahelyi környezetbe.


– Ez a labor lehetővé teszi, hogy a repülőgép-ipari folyamatokat, eljárásokat, anyagokat közelebb hozzuk a hallgatókhoz. A professzionális képzésnek köszönhetően a speciális tanterem hozzájárul a régió fejlődéséhez is – mondta Roman Damschke, a Diehl Aviation Hungary Kft. mérnökközpontjának vezetője.

A laborban a hallgatók a Catia 3D tervező szoftver használatával is megismerkedhetnek
MTI/Balázs Attila

Komolay Szabolcs alpolgármester szerint a színvonalas képzés a város gazdaságának fejlődése szempontjából is nagy jelentőségű. – Az utóbbi években számos jelentős befektető választotta Debrecent, így a Diehl is. A megfelelő munkaerő biztosításához elengedhetetlen, hogy olyan képzési rendszert alakítsunk ki, amely ki tudja szolgálni az ide települő nagyvállalatokat – jelentette ki az alpolgármester.


A vállalat és az egyetem 2013 óta szoros szakmai kapcsolatot ápol. A Diehl elsőként csatlakozott a gépészmérnöki duális képzéshez, és vett rész a 2015-ben indított járműipari folyamattervező specializáció tantervének kidolgozásában és a tantárgyi tartalmak meghatározásában. A laborban a hallgatók az egyetem oktatási portfóliójában új tananyagként megjelenő Catia 3D tervező szoftver használatával ismerkedhetnek meg, és az így készült munkák valósággá is válhatnak a 3D-nyomtatónak köszönhetően. A mérnökhallgatók emellett az úgynevezett reverse engineering technológiával is dolgozhatnak.

Kapcsolódó Cikkek