2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Hódmezővásárhely

Nálunk járt London díszpolgára

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület szervezésében Hódmezővásárhelyen járt Czakó Borbála, Magyarország volt londoni nagykövete, a Hungarian Business Leaders Forum vezetője, akivel az egyesület egyik alapító tagja, Nagy Gyöngyi beszélgetett a női szerepekről.

Hagyomány és modernitás – Női szerepek a XXI. században címen indított sorozatot a Szeretem Vásárhelyt Egyesület, amelynek első nyilvános állomásán London egykori nagykövetét, Czakó Borbálát fogadták.


– Londonban nagykövetnek lenni amellett, hogy egy kihívás, óriási megbecsülés is. Hillary Clintontól kezdve mindenkivel találkoztam, aki akkor a politikai életben jelen volt. Azt gondolom, ez a munka hatalmas feladat, de nagyon jó is egyben – fogalmazott Czakó Borbála, aki azt is elmesélte, hogyan zajlott a megbízólevelének átadása.

Czakó Borbála (balra) 2007-ben nagyköveti megbízólevele átadására a II. Erzsébet által érte küldött hintóval érkezett
Fotó: MTI

Ilyenkor a királynő, azaz II. Erzsébet fogadja a nagyköveteket egy magánbeszélgetésre. A szigorú protokoll szerinti találkozón mindössze 20 perc jut mindenkire, azonban Czakó Borbálával a királynő kivételt tett, és vele 30 percig beszélgetett, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy nagyon jó hangulatú volt a találkozás: leginkább Károly hercegről, valamint a díjugratásról folyt a diskurzus. Előbbi azért került szóba, mert a Hungarian Business Leaders Forum (amelynek Czakó Borbála a vezetője) alapítója maga a walesi herceg. Utóbbi pedig azért lehetett téma, mert a volt nagykövet asszony lánya díjugrató bajnok.


Czakó Borbála Magyarország volt londoni nagykövete, a Hungarian Business Leaders Forum vezetője

Czakó Borbála azzal is magyarázta, hogy különösen nagy figyelmet fordított rá a királynő, hogy viszonylag kevés női nagykövet van a világon, bár azért ez a tendencia javulást mutat. A női vezetőkkel kapcsolatban Czakó Borbála kiemelte, ő annak a híve, hogy nemtől függetlenül kell kiemelni a tehetségeket, nem azért, mert valaki férfi vagy nő. London egykori nagykövete hivatali idejét rendkívüli időszaknak értékelte, amelynek volt egy különleges eseménye is: Kossuth Lajos és Habsburg Ottó után ő lehetett a harmadik magyar, aki elnyerte a London díszpolgára címet, illetve az első nő a sorban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.