EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 25., szombat
Pál

Egyéb Hódmezővásárhely

Nálunk járt London díszpolgára

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület szervezésében Hódmezővásárhelyen járt Czakó Borbála, Magyarország volt londoni nagykövete, a Hungarian Business Leaders Forum vezetője, akivel az egyesület egyik alapító tagja, Nagy Gyöngyi beszélgetett a női szerepekről.

Hagyomány és modernitás – Női szerepek a XXI. században címen indított sorozatot a Szeretem Vásárhelyt Egyesület, amelynek első nyilvános állomásán London egykori nagykövetét, Czakó Borbálát fogadták.


– Londonban nagykövetnek lenni amellett, hogy egy kihívás, óriási megbecsülés is. Hillary Clintontól kezdve mindenkivel találkoztam, aki akkor a politikai életben jelen volt. Azt gondolom, ez a munka hatalmas feladat, de nagyon jó is egyben – fogalmazott Czakó Borbála, aki azt is elmesélte, hogyan zajlott a megbízólevelének átadása.

Czakó Borbála (balra) 2007-ben nagyköveti megbízólevele átadására a II. Erzsébet által érte küldött hintóval érkezett
Fotó: MTI

Ilyenkor a királynő, azaz II. Erzsébet fogadja a nagyköveteket egy magánbeszélgetésre. A szigorú protokoll szerinti találkozón mindössze 20 perc jut mindenkire, azonban Czakó Borbálával a királynő kivételt tett, és vele 30 percig beszélgetett, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy nagyon jó hangulatú volt a találkozás: leginkább Károly hercegről, valamint a díjugratásról folyt a diskurzus. Előbbi azért került szóba, mert a Hungarian Business Leaders Forum (amelynek Czakó Borbála a vezetője) alapítója maga a walesi herceg. Utóbbi pedig azért lehetett téma, mert a volt nagykövet asszony lánya díjugrató bajnok.


Czakó Borbála Magyarország volt londoni nagykövete, a Hungarian Business Leaders Forum vezetője

Czakó Borbála azzal is magyarázta, hogy különösen nagy figyelmet fordított rá a királynő, hogy viszonylag kevés női nagykövet van a világon, bár azért ez a tendencia javulást mutat. A női vezetőkkel kapcsolatban Czakó Borbála kiemelte, ő annak a híve, hogy nemtől függetlenül kell kiemelni a tehetségeket, nem azért, mert valaki férfi vagy nő. London egykori nagykövete hivatali idejét rendkívüli időszaknak értékelte, amelynek volt egy különleges eseménye is: Kossuth Lajos és Habsburg Ottó után ő lehetett a harmadik magyar, aki elnyerte a London díszpolgára címet, illetve az első nő a sorban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.