EUR: 337,82 Ft
CHF: 316,54 Ft
2020. január 27., hétfő
Angelika

Egyéb Ózd

Napenergia ad áramot a rudabányai hivatalban

Nyertes pályázatból történt meg Rudabányán a városháza épületének energiahatékonyság-központú fejlesztése. A külső határoló szerkezetek utólagos szigetelését és a nyílászárók cseréjét is elvégezték a szakemberek, de szükség volt az egészségre veszélyes azbeszttartalmú épületelemek eltávolítására is.

Háztartási méretű kis erőmű (HMKE) telepítésére, fotovillamos rendszer kialakítására is sor került a saját villamosenergia-igény kielégítése céljából: megtörtént a hőszivattyú rendszerek telepítése és hőközlő rendszerre kötésük is, akárcsak a projektarányos akadálymentesítés, a nyilvánosság biztosítása, valamint a zöldenergia használatával kapcsolatos képzések tartása.  Komoly gondot jelentett, hogy egykor azbeszttartalmú anyagot is beépítettek az ingatlan hőszigetelő elemeibe, amely ma már veszélyes hulladéknak minősül és ezért szükséges volt az eltávolítása.


Minimálisra csökkent a felújított polgármesteri hivatal áramszámlája

– A 87,8 millió forint európai uniós támogatás segítségével a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt végrehajtása során elvégezték az energetikai felújítást a nyílászárók cseréjével és szigetelések alkalmazásával, valamint hőszivattyú beépítésével.  A napelemes rendszer használata a villamosenergia-szükségletet biztosítja. A TOP-3.2.1-15-BO1-2016-00095 jelű, Rudabánya Városházának energetikai korszerűsítése nevű projekt eredményeként a fejlesztés által a fosszilisenergia-felhasználás arányának csökkenése a tervezett 99,9 százalék lett, amivel hozzájárultak a város légszennyezettségi mutatóinak javulásához – tájékoztatta lapunkat a beruházásról Novák Péter alpolgármester.

Kapcsolódó Cikkek