2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Ózd

Ne csapjuk be egymást!

A város szempontjából fontos beruházásról tárgyalt november 15-én megtartott tanácskozásán Ózd Város Önkormányzatának képviselő-testülete. A német–osztrák fafeldolgozó üzem Ózdon történő megépítését a Fidesz–KDNP helyi frakciójának tagjai is támogatták, de döntésük előtt több kérdést is feltettek a befektetőjelöltnek.

„Képviselő-testületi ülésünkön jelen voltak azok a német és osztrák befektetők, akik Európa egyik legnagyobb fafeldolgozó üzemét szeretnék városunkban megépíteni. Elvi hozzájárulást kértek a testülettől, mely egy másfél órás, a FideszKDNP képviselői által nekik szegezett, szinte eltántorító, elbizonytalanító kérdések alkotta vita eredményeképpen végül is megszületett” – írta Facebook-bejegyzésében Janiczak Dávid. A polgármester véleményére Riz Gábor reagált, a tisztánlátás végett.


Az országgyűlési képviselő kifejtette: „A helyi foglalkoztatás, gazdaság ügyében minden lehetőség közös ügyünk, ennek megfelelően kellő alapossággal átnéztem és véleményeztem a koncepciótervet. A napirend kapcsán a pártcsaládunk képviselőivel fontos, a projekt megvalósíthatóságával kapcsolatos kérdést fogalmaztunk meg. Sajnálom, hogy a tényekre alapozott észrevételeinket polgármester úr másként értelmezte. Az elénk tárt szakmai bemutatkozó anyagban olyan igényszámok szerepelnek, amelyek hazai forrásból nem teljesíthetők, s ez meghiúsíthatja a befektetést. A befektetni szándékozó cégnek évi 2,1 millió köbméternyi tömörfa-igénye van, amely mintegy negyede Magyarország éves kitermelhető famennyiségének. A környékünkön működő két nagy állami erdőgazdaság, az Egererdő Zrt. és az Északerdő Zrt. éves kitermelési kvótája kb. 460 ezer köbméter, melyben benne van a szociális tűzifa, az ipari alapanyag és a faapríték is. Több faipari cégnek is van alapanyagigénye a térségben, ahol tradíciója van a fafeldolgozásnak.”

Fotó: Lokál
Janiczak megint rossz színben próbálja feltüntetni a fideszes képviselőket

Fontos kérdésként hozta szóba, hogy a cég által megjelölt napi 175 darab 30 tonnás kamion nagy terhet jelentene a város úthálózatára, az általuk megjelölt 90 hektáros üzemterület egy része pedig másnak a tulajdona. Kifejtette, az ezekkel kapcsolatos kérdéseik észérveken alapultak, a befektetni szándékozó cég képviselői pedig igyekeztek ezeket megválaszolni. Sajnos – tette hozzá – Janiczak Dávid ismét otromba módon próbálja fideszes támadásként beállítani mindezt a város lakossága előtt. Ezért kéri Ózd polgármesterét, ne szítsa a kedélyeket politikai haszonszerzés céljából, és ne állítson valótlanságokat.


A befektető húsz év beszállítási garanciát várna az államtól, amit Riz Gábor (jobbra) megkérdőjelezett

A FideszKDNP helyi frakciócsoportjának tagjai bíznak benne, hogy a 600 munkahelyet ígérő cég vezetői folytatják az üzem helyi megépítésével kapcsolatos tanulmány kidolgozását, és valós adatokon nyugvó dokumentummal jelentkeznek. „A megvalósításhoz a magam részéről természetesen minden szakmai és politikai segítséget megadok, mert Ózd, a mi közös ügyünk” – jelentette ki végezetül Riz Gábor.

Van, aki a hír kapcsán az erdők kipusztításától és az áremelkedéstől tart, hiszen amikor a közeli Berente hőerőműve a széntüzelésről fafűtésre váltott, a térségben a tűzifa ára rövid időn belül majdnem megduplázódott, feltornázva a fűtés árát.  Ózdon tehát van ok az óvatosságra.

Az országgyűlési képviselő alaposan körbejárta a lehetőségeket a kérdések feltevése előtt

Kapcsolódó Cikkek

 • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

  A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
  Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.

 • Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  Pár óra alatt elfogytak a jótékony sütik

  A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat idén már harmadik alkalommal rendezte meg a Karácsonyi Jótékonysági Vásárt, amit olyannyira nagy érdeklődés fogadott, hogy fél délelőtt alatt elkapkodták a süteményeket.