EUR: 319,99 Ft
CHF: 280,47 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb I.kerület II.kerület

Ne pazarolj!

Környezettudatos, természet- és emberbarát kis bolt és közösségi tér nyílt az I. és II. kerület határán. A Fő utca 79. szám alatti ne pazarolj bolt és kávézó két kisgyermekes édesanya álma volt, hogy idejöhessenek mindazok vásárolni, akiknek fontos a jövő, és az ökologikus szemléletmód gyakorlattá válása a mindennapi életben.

Ági és Réka mindketten cserkészek, innen ismerik egymást, egyikük az I., másikuk a XII. kerületben él családjával. Áginak másfél éves Hanna nevű kislánya, Réka Lucája pedig még csak 8 hónapos.


– A gyerekeink miatt is fontos számunkra ez a hely, azt szeretnénk, ha ilyen közegben nőnének fel, és ők már megtanulnának tudatosan vásárolni, felesleg és csomagolási szemét termelése nélkül – tudtuk meg a két barátnőtől. Ági és Réka hozzátette, mindenképpen Budán szerettek volna ilyen boltot nyitni, mert azt gondolják, az  itt élők „vevők” erre.

– A ne pazarolj egy csomagolásmentes bolt és kávézó, amit a „zero waste” koncepció jegyében üzemeltetünk. A vásárlók a saját edényeikbe, textilzsákjaikba kimérve tudnak élelmiszert vásárolni, pont annyit, amennyire szükségük van. A kávézó területe pedig szemléletformáló programoknak, workshopoknak ad helyszínt, és közösségi térként is funkcionál – mutatta be Ági a ne pazaroljt.


A boltban idényzöldségek, tészták, lisztek, fűszerek, édességek, aszalt termékek, müzlik, lekvárok, szörpök, olajok, ecetek és magok, gabonák és tejtermékek éppúgy megtalálhatók, mint a környezetbarát háztartási eszközök, tisztítószerek – lehetőség szerint mind hazai termelőtől. A kávézóban friss pékárut kaphatunk egy finom kávé vagy tea kíséretében.

– Azt szerettük volna, hogy végre egy helyen be lehessen vásárolni, méghozzá műanyagmentesen! Ez a cél, és úgy látjuk, életkortól függetlenül gyűlnek a követőink, jönnek a kosaraikkal, már Szentendréről is van törzsvevőnk, aki itt intézi el a heti bevásárlását. Ha valaki nem otthonról jön, és nincs nála megfelelő „csomagolóeszköz”, akkor sincs semmi probléma, üvegedényekkel és vászonzsákokkal is szolgálhatunk, és haza fogja tudni vinni, amit akar.

Kapcsolódó Cikkek