2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Egyéb Miskolc

Negyven év a táncparketten

Senkit ne tévesszen meg a KÖDMÖN név, amely 1978-ban született a Középiskolás Diákok Művészeti Öntevékeny köre kezdőbetűinek összevonásából. Simon Csabát, a Ködmön Formációs Táncegyüttes művészeti vezetőjét kérdeztük az elmúlt 40 évről, aki először táncosként, később táncpedagógus-koreográfusként kísérhette végig az elmúlt éveket.

– Az Ifiházban otthonra talált a csoport, Miskolc kulturális életének egyik biztos pillére lett, amely tánckedvelő fiatalok több nemzedékét felnevelve bölcsőt teremtett a társastánc műfajának városunkban. Az alkotómunka Fügeczkiné Balogh Mária irányításával kezdődött, a kisebbekkel Harangozóné Ónody Csilla foglalkozott. A közönség a formációs táncfesztiválokon, Miskolc város ünnepein, rendezvényeken kísérhette figyelemmel az együttes fejlődését. A sikereket a díjak fémjelezik: a legszebben előadott mű, koreográfiai díj, Balogh Sándor vándordíj és a nívódíj. A 90-es évek elején Ottó Böhm táncpedagógus ismertette meg az együttessel a formációs és egyéni versenyzés szépségeit, és koreográfiáival nemzetközi színtéren is ismertté vált a KÖDMÖN. A standard-mix kategóriában a töretlen fejlődést Dalotti Tibor táncpedagógus segítette, majd Markus Sony német tréner iránymutatásával és az én koreográfiáimmal remélhetőleg tovább öregbítettem hírnevünket – mondta el Csaba.


Több, mint száz tehetségnek tartanak foglalkozásokat

 

2001-től sportegyesületként is működik az együttes, céljuk a tehetséges táncosok egyéni és csoportos versenyeztetése. Standard-mix kategóriában tizenötszörös magyar bajnoki, társasági táncok kategóriában tizenkétszeres országos bajnoki címmel büszkélkedhetnek, de Európai-bajnoki VII. és többszörös világbajnoki VIII. helyezést is elértek.

– 2001-ben állami kitüntetéssel, Csokonai Közösségi díjjal jutalmazták a KÖDMÖN kimagasló tevékenységét. Büszkélkedhetünk a Táncművészet folyóirat EuroPAS és a Megyénk Kultúrájáért díjjal is. A kimagasló eredményt a tudatos utánpótlás-nevelés biztosítja; számos elhivatott táncpedagógus segítette táncosaink fejlődését. Jelenleg a Miskolci Kulturális Központ Ifjúsági Házában az óvodásoktól a felnőttekig több mint száz tehetségnek Szinyei Edina, Mezei Ágnes, Garabuczi Zsófia, Muresan Aurel és én tartjuk a foglalkozásokat. Igyekszünk az örökséget megőrizve és értékeinket fenntartva a folyamatosan megújuló igényeknek megfelelni. Hogyan? Élményeket szerezve, kitartásra, toleranciára nevelve a gyermekeket. És köszönet illeti a szülőket is! – tette hozzá a táncpedagógus.


November 30-áig lehet jelentkezni a december 8-án 14 órától tartandó Hagyomány-Megújulás-Közösségépítés Társastánc Szakmai Konferenciára, amelyet az Ifiházban rendeznek meg. Este a Miskolci Egyetemen Országos Társastánc Gála és Születésnapi Bál lesz, amelyre szeretettel várnak mindenkit. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.