2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Belföld

Nem egyedi eset Európában a Gruevszkivel kapcsolatos hazai eljárás

Mint arról a Lokál is beszámolt korábban, a volt macedón miniszterelnök Magyarországon kért menedéket, akit hazájában két év börtönre ítélek. Nikola Gruevszki jelenleg is hazánkban is tartózkodik. Mindezt maga a volt miniszterelnök közölte közösségi oldalán, melyet a macedón, és a magyar Belügyminisztérium is megerősített. Hogy mire számíthat? Valószínűleg a volt miniszterelnökkel szemben menekültügyi eljárást fognak lefolytatni, ugyanis Gruevszki azt állítja, többen is halálosan megfenyegették.

Nem kellett sokáig várni, hogy a balliberális álhírgyárak politikai tőkét próbáljanak kovácsolni az ügyből úgy, hogy a történteket felhasználva megpróbálják besározni a magyar kormányt annak ellenére, hogy nem egyedi esetről van szó Európában. Az Origo utánanézett, hogyan is jártak el hasonló esetben Belgiumban, Franciaországban, Németországban vagy épp az Egyesült Királyságban.


Gruevszkit egy erősen koncepciószagú eljárás következtében ítélték el 2 évre, egy, a Soros-hálózat lobbizása nyomán létrejött ügyészi szervezet, a Különleges Ügyészi Hivatal (SJO) eljárása következtében – írja a lap.

Azt írják, hogy a szervezet a macedón jobboldal korábbi kormányfője ellen öt ügyben emelt vádat, érdekes módon a baloldali politikusokkal szemben nem indult hasonló eljárás. A történtek megértéséhez azonban fontos felidézni, hogy Macedóniában jelen van és meglehetősen aktív a Soros-féle Nyílt Társadalom-hálózat, akik az erősen bevándorlásellenes Gruevszkit terveik akadályaként, veszélyforrásként határozták meg. Az országnak kulcsszerepe van a balkáni migrációs útvonalak tekintetében, gyakorlatilag „Európa kapujaként” lehet tekinteni rájuk. Azonban van egy olyan tényező, ami módfelett instabillá teszi őket: az etnikai viszonyok. Éppen ezért Macedónia kiváló „kísérleti labor” Soros György hálózata számára, hiszen az amerikai milliárdos ott jelenik meg a legtöbbször, ahol zavarosban lehet halászni. Nem meglepő.

Szóval reagálva a balliberális jajveszékelésre, nem egyedi eset ez, hogy egy korábban közhivatalt viselő személy menedékjogot kér egy másik országban, a nyilvánosság számára pedig addig nem adnak tájékoztatást, amíg az eljárás le nem zárult. És bizony-bizony ez nem valami balkáni lelemény, hanem a nyugat-európai országokban sincs ez másképp.


Belgium

Úgy tudni, Rafael Correa volt ecuadori államfő 2018. június 25-én menedékjogot kért Belgiumban, ahol 2017 óta él. Korábban feltételezhetően belga állampolgárságú felesége révén kapott tartózkodási jogosultságot. Vagyis a volt államfő több mint egy éve már Belgiumban „vendégeskedik”.

Belgiumban tartózkodik Charles Puigdemont volt katalán miniszterelnök is. Bár Puigdemont-nak szándékában áll hazatérni, egy szeptember végén adott interjújában jelezte, hogy a jelenlegi helyzetben ezt nem teszi meg, mivel letartóztatás várna rá. Hasonló helyzetben van, mint Nikola Gruevszki, akivel szemben szintén csak hazájában van elfogatóparancs.

Németország

Németországban a törökországi puccs óta eltelt két évben mintegy 1177 török diplomata útlevéllel és szolgálati útlevéllel rendelkező személy kért menedéket. A német hatóságok nem nyilvánulnak meg ezen kérelmek elbírálásával kapcsolatban. Vagyis az a szokás a „fejlett nyugaton” is, hogy amíg nem zárul le egy ilyen eljárás, addig nem adnak tájékoztatást az ügyről a hatóságok.

Franciaország

Sebastien Ajavon korábbi benini elnökjelöltet, ellenzéki politikust, üzletembert 2016-ban kokaincsempészetért vád alá helyzeték, majd bizonyíték hiányában felmentették. Jelenleg újra vád alatt áll, 18 kg tiszta kokain csempészete miatt. Ajavon 2018. október 20-án politikai menedékjogért folyamodott Franciaországban. Tíz ügyvéddel dolgozik, akik a védelmet arra alapozzák, hogy az igazságszolgáltatás politikai motivációk alapján és politikai nyomásra nyitott meg egy korábban lezárt ügyet.

Nagy-Britannia

Ishaq Dar volt pakisztáni miniszter 2018. október 19-én fordulhatott menedékjogért a Home Office-hoz. A Home Office nem kommentálta a fejleményeket, mondván, egyes ügyekről nem áll módjukban felvilágosítást adni – zárja összefoglalóját az Origo.

Gyurcsány kétszer is tárgylat a volt macedón miniszterelnökkel 

Gyurcsány Ferenc, és az Index-24-444-hvg típusú álhírgyárak különböző összeesküvéseket spekukálnak a volt macedón miniszterelnökkel kapcsolatban.

Arról viszont nem beszélt Gyurcsány, hogy őt Szkopjeben személyesen fogadta Nikola Gruevszki, a macedón kormányfő később pedig Budapesten tett látogatást, ahol szintén találkozott Gyurcsánnyal.

Kapcsolódó Cikkek