2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Nagykanizsa

Nem jó játszani a vészhívásokkal!

Idén eddig nyolc esetben érkezett szándékosan megtévesztő telefonhívás a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére. Ezen viszont emberéletek múlhatnak.

– A szándékosan megtévesztő jelzésen azt kell érteni, amikor egy bejelentő a telefonhívása pillanatában tudatában van annak, hogy nem áll fönn tűzeset vagy baleset az általa jelzett helyen, ennek ellenére bejelentést tesz, amelyre tűzoltók indulnak a megye különböző pontjairól – fogalmaz Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – Az ilyen álhívásoknál csak a helyszínre érve szembesül a kárhelyparancsnok, hogy se tűz vagy tűzre utaló jel, se baleset nincs.


Akár ilyen, „valódi” helyszínekről is elvonhatják a tűzoltókat a félrevezető vagy téves hívások… (Fotó: Gergely Szilárd)

A főhadnagy úgy fogalmazott a Lokál Extrának, hogy akik játéknak tekintik a segélyhívó vonalakat, csúnyán pórul járhatnak. A 2012. évi II. törvény alapján ugyanis szabálysértést követnek el azok, akik „tűzoltásra vagy a műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adnak”. S nemcsak pénzbüntetéssel, hanem elzárással is sújthatók a tettesek. A büntetés mellett a tűzoltók vonulásának költségeit is a telefonálóval fizettetik meg. Tehát: szabálysértést követ el, aki indokolatlanul hívja a 112-es segélyhívó vonalat.

– A vonulás költségeinek teljes megfizetésére kötelezik azt is, akinek az általa fenntartott tűzjelző berendezése, gondatlanságból eredően, téves tűzátjelzést küld a katasztrófavédelem irányába.


Cseresznyés Dániel hozzátette, a megtévesztő vagy téves riasztások miatt komoly tűzoltói erőket vonhatunk el azokról a helyekről, ahová valós beavatkozásra érkeznének.

– Így amikor pár percen múlnak emberéletek egy káresetnél, lehet, hogy pont egy jó „mókának” tűnő szabálysértés miatt nem tudják a tényleges munkájukat végrehajtani a tűzoltók. Ezen pedig emberéletek múlhatnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.