2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Egyéb Nagykanizsa

Nem jó játszani a vészhívásokkal!

Idén eddig nyolc esetben érkezett szándékosan megtévesztő telefonhívás a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére. Ezen viszont emberéletek múlhatnak.

– A szándékosan megtévesztő jelzésen azt kell érteni, amikor egy bejelentő a telefonhívása pillanatában tudatában van annak, hogy nem áll fönn tűzeset vagy baleset az általa jelzett helyen, ennek ellenére bejelentést tesz, amelyre tűzoltók indulnak a megye különböző pontjairól – fogalmaz Cseresznyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. – Az ilyen álhívásoknál csak a helyszínre érve szembesül a kárhelyparancsnok, hogy se tűz vagy tűzre utaló jel, se baleset nincs.


Akár ilyen, „valódi” helyszínekről is elvonhatják a tűzoltókat a félrevezető vagy téves hívások… (Fotó: Gergely Szilárd)

A főhadnagy úgy fogalmazott a Lokál Extrának, hogy akik játéknak tekintik a segélyhívó vonalakat, csúnyán pórul járhatnak. A 2012. évi II. törvény alapján ugyanis szabálysértést követnek el azok, akik „tűzoltásra vagy a műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adnak”. S nemcsak pénzbüntetéssel, hanem elzárással is sújthatók a tettesek. A büntetés mellett a tűzoltók vonulásának költségeit is a telefonálóval fizettetik meg. Tehát: szabálysértést követ el, aki indokolatlanul hívja a 112-es segélyhívó vonalat.

– A vonulás költségeinek teljes megfizetésére kötelezik azt is, akinek az általa fenntartott tűzjelző berendezése, gondatlanságból eredően, téves tűzátjelzést küld a katasztrófavédelem irányába.


Cseresznyés Dániel hozzátette, a megtévesztő vagy téves riasztások miatt komoly tűzoltói erőket vonhatunk el azokról a helyekről, ahová valós beavatkozásra érkeznének.

– Így amikor pár percen múlnak emberéletek egy káresetnél, lehet, hogy pont egy jó „mókának” tűnő szabálysértés miatt nem tudják a tényleges munkájukat végrehajtani a tűzoltók. Ezen pedig emberéletek múlhatnak.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.

 • Javult, de nem az igazi

  Javult, de nem az igazi

  Némileg csökkent a szálló por okozta légszennyezettség, de így is az ország nagy részén kifogásolt a levegőminőség – jelentette be a hétvégén a tisztifőorvos, aki szombaton a Facebook-oldalán azt írta: kifogásolt a levegő minősége huszonhét településen.