EUR: 345,76 Ft
CHF: 321,12 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Belföld

Nem jött be a Soros-egyetem trükközése

A Soros-egyetem (CEU) rektorhelyettese erősítette meg, hogy valóban nem rendelkeznek anyaintézménnyel az Egyesült Államokban, és az egyetlen kinti képzésük oklevelet, s nem diplomát ad – írja a Magyar Idők. Enyedi Zsolt a lapnak elmondta, hogy a CEU és a Bard College (BC) közötti együttműködési megállapodás keretében indított képzés az egyenlőtlenségek kutatásáról nem mesterképzés, hanem oklevelet adó szakirányú továbbképzés.

A rektorhelyettes arra is kitért, hogy életszerűtlenek e „szakra” történő jelentkezés feltételei, ugyanis az amerikai CEU-s képzésre csak azok jelentkezhetnek, akik CEU- vagy BC-diplomával rendelkeznek, ám emellett még fennáll a hallgatói jogviszonyuk a két egyetem valamelyikén – írja a lap.


Ez annyit jelent, hogy nem elég a diploma, hanem csak egy másik – valóban posztgraduális – képzésben részt vevő hallgatók jelentkezhetnek csak az amerikai CEU szakára. A felvételen Janet Stetson éppen azért említi az Erasmushoz hasonló Study Abroad programot, mert nincs tudomása posztgraduálisnak minősülő CEU-s egyetemi képzésről az Egyesült Államokban.

Enyedi Zsolt rektorhelyettes korábban még azt hangoztatta közösségi oldalán, hogy a Magyar Időknek megküldte a New York oktatási hivatala igazgatójának hivatalos levelét, amiben megerősíti, hogy a Bard College-dzsal való együttműködés keretében, valamint attól függetlenül New York városában, felsőfokú oktatást végeznek New York államban. Ez a mesterképzés ugyancsak nem teljesíti a magyar felsőoktatási törvény kritériumait, hiszen abban a városban sem rendelkezik a Soros-egyetem anyaintézménnyel, mindössze részlegesen kihelyezett, túlnyomórészt Budapesten zajló fiókképzést folytatnak – írja a Magyar Idők.


Tavaly szeptemberben együttműködési szerződéssel akkreditáltatta magát az Egyesült Államokban a Soros-egyetem, amelynek New York állambeli campusa egy egyszerű faház a Bard College területén. Az intézmény így is csaknem 50 százalékkal nagyobb támogatást kap az EU-tól kutatás-fejlesztésre, mint bármelyik magyar felsőoktatási intézmény. A Soros-egyetem nem rendelkezik valós oktatási célokra alkalmas épülettel az Amerikában. A magyar felsőoktatási törvény pedig előírja, hogy az az iskola adhat ki Magyarországon külföldi diplomát, amelyik az anyaországában is végez oktatási tevékenységet. Ez a rendelet pedig minden külföldi egyetemre egyformán vonatkozik.

Amerikaiak buktatták le a Soros-egyetemet

Nem indított egyetemi képzést a Soros-egyetem, a CEU az amerikai Bard College-dzsal közösen – derül ki egy a Magyar Idők birtokába került felvételből. Enyedi Zsolt, a Soros-egyetem rektorhelyettese a Magyar Időket arról tájékoztatta: mindössze oklevél szerezhető az egyetlen „szakon”, amelyet a Soros-egyetem a tengerentúli intézménnyel együttműködve hozott létre. A Soros-egyetem így továbbra sem felel meg a felsőoktatási törvénynek.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek