2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb XIV.kerület

Nem kivágták, körbekövezték a fákat

Engedett is a lakossági tiltakozásnak, meg nem is az önkormányzat a Pillangó parkban. A gyalogút vonalát nem voltak hajlandók megváltoztatni, de a fákat végül mégsem vágták ki. Inkább körbekövezték. Most szlalomozhatnak a gyalogosok, kerülgetve az útjukat álló fákat, hajolgatva az ágak alatt.

A nyár közepén dühös és elégedetlen lakók gyűltek össze a Pillangó park hűs menedéket nyújtó fái alatt, ahol nyílt levelet adtak át Szabó Rebeka alpolgármesternek. A levél tartalma egyértelmű volt: a Pillangó parkban élők nem akarták lakóhelyük olyan módon való felújítását, ahogy azt az önkormányzat szeretné.


Fejre tessék vigyázni! ( Fotó: Sáfár Tibor)

Mint lapunk akkor a helyszínen megtudta, a Karácsony Gergely által vezetett önkormányzat 2016-ban kezdte el előkészíteni a Pillangó park felújításának közel 600 milliós projektjét. A beruházás előkészítésére rosszul meghirdetett közösségi tervezésszeánszok kevés ott lakót mozgattak meg. A fórumokon megjelentek a lakótelep belső útjai és a sportpályák felújítását kérték, az ellen viszont kifejezetten tiltakoztak, hogy a nagy melegben hűs menedéket nyújtó fákat kivágják. Ez volt az egyik eleme a 11 pontos petíciónak, amelyet átadtak az alpolgármesternek. Ezután úgy nézett ki, közelednek az álláspontok, a Karácsony Gergely vezette önkormányzat „közhírré tette”, hogy átdolgozzák a felújítási tervet.
Bár a felújítás még közel sincs kész, az már látszik, hogy az általuk kijelölt – és a lakók által kifogásolt – gyalogút vonalán nem voltak hajlandók változtatni. Igaz, nem vágtak ki fákat, hanem körbekövezték őket, így vélhetően az évek múlásával, a fák gyökereinek növekedésével felpúposodik a térkő.
Addig is marad az akadályversenyre hasonlító közlekedés a Pillangó parkban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.