2020. január 21., kedd
Ágnes

Egyéb Ózd

Népszerű a honvédelmi képzés

Az ózdi József Attila Gimnázium 2016 végén csatlakozott a Honvédelmi Minisztérium által működtetett KatonaSuli programhoz. A csatlakozással vállalták, hogy bevezetik a katonai alapismeretek tantárgyat és részt vesznek a kötelező pedagógusfelkészítésben. Az iskolában jelenleg három csoport tanul katonai vagy honvédelmi alapismereteket.

A Honvédelmi Minisztérium szakmai támogatást nyújt a KatonaSuli program sikeres megvalósításához. Az együttműködés keretében kapcsolatot tartanak a miskolci Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársaival, akik nyílt napokon és egyéb szakmai programokon segítenek az iskolának.


– Ebben az évben a program jelentősen átalakult, hiszen új kerettanterv, új tankönyv és munkafüzet jelent meg, a program pedig új néven, Honvéd Kadét programként folytatódik. Ettől a tanévtől kezdve a diákok honvédelmi alapismereteket tanulnak – tudtuk meg Tuza Ottó igazgatótól.

A versenypályán bizonyítottak az ózdi diákok

Két csoport osztálykeretben, egy csoport pedig fakultáció keretében sajátítja el az ismereteket. Utóbbiak ebben a tanévben érettségi vizsgát is tesznek a tárgyból, hiszen ez a továbbtanulásuknál előnyt jelent. A „katonai gimnáziumi osztály” iránt mindkét esztendőben nagy érdeklődés mutatkozott, sok jelentkező választotta ezt a képzési formát.


A honvédségi szakot választók a négy esztendő alatt – többek között – a következő témakörökkel ismerkedhetnek meg: alaki felkészítés, hadtörténelmi alapismeretek, túlélési alapismeretek, lőelmélet, haditechnikai alapismeretek, térkép- és tereptani ismeretek, egészségügyi ismeretek, általános katonai ismeretek.

A gyakorlatban is elsajátíthatják a tanultakat

Az elméleti oktatás mellett gyakorlati foglalkozásokon is részt vehetnek a tanulók, ahol alkalmazhatják a megtanultakat és képezhetik magukat a magyar honvédség által szervezett táborokban, versenyeken is indulhatnak, valamint ösztöndíjakra pályázhatnak. Egy tanulónak már a program elindulásának első tanévében sikerült elnyernie a Lippai Balázs ösztöndíjat, ami havonta jelentős anyagi támogatást biztosít számára. Október 3-án az iskola csapata megnyerte az Országos Haditorna Verseny megyei fordulóját, így tavasszal ők képviselhetik a megyét az országos döntőben.

A kezdeti sikerekre alapozva az intézmény vezetése bízik abban, hogy a megkezdett szakmai munka az elkövetkező esztendőkben is sikeresen folytatódik a József Attila Gimnáziumban.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.

 • Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Ha igazak Lackner Csaba hangfelvételeken elhangzott állításai, mindenkinek távoznia kell a közéletből, aki érintett Kispest valaha volt legnagyobb korrupciós botrányában a Fidesz-KDNP szerint. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti képviselők részt vesznek az önkormányzati tényfeltáró bizottság munkájában, de azt aggályosnak tartja, hogy az a baloldali összefogás alkotja a többséget, amelynek tagjaira Lackner Csaba terhelő állításokat fogalmazott meg.