2020. január 17., péntek
Antal, Antónia

Egyéb Sopron

Népszerű gyorstalpaló

Scarbantia aeterna – Sopron örök! Ezzel a latin köszöntéssel üdvözölték a legutóbbi „gyorstalpalókat” a szervezők. A Liszt Café előtt több mint háromszázan gyűltek össze, hogy közös városjáró sétára induljanak – ezúttal a kelták és a rómaiak nyomában. Méltán lehet népszerűnek nevezni a programot.

A Gyorstalpaló névre keresztelt városismereti sétát a régi és újabb kori soproniak számára hirdette meg a Pro Kultúra. Minden hónap utolsó vasárnapján délután 3 órakor indulnak a túrák szakértő idegenvezetéssel és a szervezők jóvoltából meglepetésvendégekkel. Ezúttal Tashner Tamás vezetésével Sopron antik hagyományaival ismerkedhettek meg az érdeklődők, akik a város egykori kelta és római emlékeit keresték fel.


Rendkívül népszerűek a gyorstalpaló programok
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Jártak a hajdani római fürdő közelében, az Orsolya téren, felkeresték Scarbantia városközpontjában a Forumot, megnézték a Lapidáriumot, és megismerték a városháza mögött feltárt ókori utakat. Közben szó volt a kelták harci modoráról, a római fürdőkultúráról és a máig tiszteletet érdemlő antik városszerkezetről.

A vasárnapi programok mindenki számára izgalmasan alakulnak
Fotó: Pro Kultúra Sopron

A sétához a Fő téren meglepetésvendégek csatlakoztak: négy állig felfegyverzett római katona, a XV. Apolló Legio III. Cohorsának tagjai meneteltek szembe a „gyorstalpalókkal” . A civil mozgalom néhány éve éppen azért született meg, hogy Sopronban is életre keltse a római katonai hagyományőrzést. A „centurio” (Jankovics Zoltán) az érdeklődőknek bemutatta a római öltözetet, a korabeli fegyvereket, és néhány latin vezényszóra is megtanította a soproniakat.


“Meglepetés-vendégek” is csatlakoztak a programhoz
Fotó: Pro Kultúra Sopron

A következő Gyorstalpaló november 25-én délután indul – és csendül fel. Akkor a belváros zenés titkai tárulnak fel az érdeklődők előtt. A szervezők azt javasolják, hogy aki tud, hozzon magával zseblámpát.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.