EUR: 336,87 Ft
CHF: 314,27 Ft
2020. január 24., péntek
Timót

Sport

Növessz bajuszt, ments meg egy manust!

Hazánkban a második leggyakoribb halálozási ok a prosztatarák. A megelőzés és a szűrővizsgálatok fontosságára hívták fel a figyelmet a Ferencváros jégkorongosai, akik Movember alkalmával nemcsak bajuszt növesztettek, hanem egy jótékonysági akcióban összesen több százezer forintot gyűjtöttek, amelyet a Movember Magyarország Egyesület részére ajánlottak fel.

A zöld-fehérek nem csak bajuszt növesztettek, de több százezer forintot is összegyűjtöttek, amit jótékony célra ajánlottak fel

Egy eredetileg ausztrál kezdeményezés alapján a férfiak novemberben minden évben egy teljes hónapra félreteszik a borotvát, és világszerte megnövesztik a bajszukat, ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell az egészségükkel, és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal. A cél világos és egyértelmű: az erősebbik nem képviselői sem hanyagolhatják el egészségüket, és rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon.
A Movember mozgalom az észak-amerikai major sportligák résztvevői között talán a legelterjedtebb a világon, de az évek során Európában, így Magyarországon is népszerűvé vált a férfi csapatsportolók körében. Idén pedig az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata is úgy döntött, hogy csatlakozik a mozgalomhoz.
– Úgy gondolom, hogy a sportos, egészséges életmód és táplálkozás mellett az is rendkívül fontos, hogy senki ne hanyagolja el más téren sem az egészségét – mondta a Lokál Extrának Nagy Gergő csapatkapitány. – Ez nemcsak az élsportolók, de minden ember életében fontos szempont. Sok betegség a megfelelő, idejében elvégzett szűrésekkel megelőzhető, ha pedig lehetőségünk van jó célra használni a körülöttünk lévő figyelmet, miért ne tegyük meg? Beszéltünk a srácokkal az öltözőben, és arra gondoltunk, a bajuszviselés ne csak divat legyen,
hanem tegyünk is annak érdekében, hogy a kampány üzenete minél többekhez eljusson!


A játékosok úgy döntöttek, adományt is gyűjtenek, így a Dunaújváros és a Fehérvár elleni mérkőzésen kihelyeztek egy urnát, ahová a szurkolóik felajánlásait várták, emellett a csapat az öltözőn belül is összegyűjt némi összeget. Az így összejött több százezer forintot pedig a Magyarországon 2009 óta működő Movember Magyarország Egyesület részére ajánlották fel, így a Semmelweis Egyetem Antal Géza Alapítványát támogatták, amely arra gyűjt forrást, hogy több PSA-szűrést tudjanak ingyenesen, országos szinten végezni.

Kapcsolódó Cikkek