EUR: 336,76 Ft
CHF: 314,20 Ft
2020. január 24., péntek
Timót

Belföld

Nyolc év után került elő a milliárdos drogfutár

Csaknem egymilliárd forint értékű heroint csempészett Magyarországra a vád szerint az a török kamionos, aki 8 év után került a magyar hatóságok kezére, miután nemzetközi elfogatóparancs alapján Azerbajdzsánban fogták el. Egykori társai már 5 ével ülnek kábítószerkereskedelem miatt.

Ha rekordnak nem is, de ritka nagy fogásnak számított, amikor 2010 májusában a BRFK nyomozói Vasad külterületén, egy tanyán két nagy táskában 30 téglányi, összesen 05 kilogramm tömegű heroinra bukkantak két török állampolgárságú férfinál. A rendkívül nagy tisztaságú heroin piaci értékét a szakértők 800 millió és 1 milliárd forint közé becsülték.


A nyomozók már akkor sejtették, hogyan került a két törökhöz a szállítmány, hiszen az ügyben tartott sajtótájékoztatón a BRFK kábítószerbűnözés elleni szolgálatának akkori vezetője, Ródler Norbert elmondta, úgy vélik, a két férfi egy kamionparkolóban vehette át a szajrét egy külföldi futártól. Sőt: azt is elárultak a zsaruk, hogy nagyon rövid idővel az átadás után foghatták el a két törököt, mert a herointéglákat mindössze egy nappal korábbi, május 9-i keltezésű újságpapírokba csomagolták a csempészek.

Alig egy hónappal a törökök elfogása után, 70 kilónyi nagy tisztaságú heroint találtak egy Csehországba tartó bolgár rendszámú autóban is Nagylaknál
Fotó: VPOP

A törökök “nagykereskedelmi áron” 80 millió forintért szerezhették be a kábítószert, amelyet legalább a duplájára-háromszorosára lehetett volna “higítani”, vagyis a rendőrség számításai szerint tízszeres haszonnal: 800 millió 1 milliárd forint között értékesíthették volna a a drogot. Az elfogott törökök sem voltak ismeretlenek a hatóságok előtt, az egyik, 59 éves, diplomás, hosszabb ideje Magyarországon élő férfival szemben közokirathamisítás miatt jártak el korábban, társát pedig embercsempészet miatt keresték.


A későbbi eljárás során az is kiderült, hogy egy vélhetően szintén török állampolgárságú kamionos szállította le az árut a magyar fővároshoz közel működő terjesztőknek.

Akkoriban a rendőrség szakemberei többször is elmondták, hogy a hazai kábítószerpiac legfontosabb szereplői török és bolgár bűnözői csoportok voltak (képünkön: alig egy hónappal később két bolgár autójában 70 kilónyi heroinra bukkantak a vámosok… a szerk.), ezért végig gyanították, milyen körben kell keresni a felszívódott kamionos drogfutárt, akit végül beazonosítottak és nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Időközben társait 2013-ban szabadságvesztésre ítélték, de a nyoma veszett futár is előkerült idén tavasszal. Az azeri hatóságok jelezték, hogy elfogták területükön a nemzetközi körözés alatt álló, feltehetően török állampolgárságú férfit, aki így 8 évvel drogcsempész akciója után került rendőrkézre. Azerbajdzsán azóta már kiadta a férfit, akivel szemben a most elkészült vádemelésben a Pest Megyei Főügyészség kábítószerkereskedelem bűntett miatt kéri fegyházbüntetés kiszabását.

Kapcsolódó Cikkek