EUR: 358,45 Ft
CHF: 339,65 Ft
2020. április 08., szerda
Dénes

Program

Nyolc új filmmel és egy Arany Medvével jön a Román Filmhét

Tizenharmadik alkalommal szervezi a Budapesti Román Kulturális Intézet az Uránia Nemzeti Filmszínházzal közösen a budapesti Román Filmhetet. Az ötnapos magyarországi ősbemutató-sorozat alkalmából a budapesti közönség a román filmgyártás nyolc friss, ugyanakkor rangos díjakat is begyűjtő produkcióját tekintheti meg az Urániában.

Az idei filmhét díszvendége a számos román, magyar és nemzetközi filmből ismert Vlad Ivanov színész, a filmhetet nyitó Egy lépéssel az angyalok mögött című film főszereplője lesz november 15-én. Daniel Sandu rendező első egész estés alkotása, amely egy ortodox szeminárium zárt közösségének világába viszi el a nézőt, tizennégy jelölésből nyolcat váltott díjra a legutóbbi romániai Gopo díjátadón, valamint elnyerte az Erdélyi Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) közönségdíját is.


A filmhét műfajilag vegyes programjának különlegessége, hogy ezúttal nagyobb terepet kapnak a női alkotók: Adina Pintilie Arany Medve díjas Ne érints meg! című filmje mellett két másik fiatal alkotótól is bemutatunk egy-egy alkotást: Ivana Mladenovic első nagyjátékfilmje Bukarest legszegényebb negyedének lakói között játszódik, míg a harmadik játékfilmjét jegyző Ana Lungu egy művészekből álló baráti társaság kapcsolati dinamikáját tárja fel.

Az idén bemutatott filmek másik érdekessége az, hogy elgondolkodtatja az utóbbi évek román filmgyártását figyelemmel követő nézőket arról, hogy beszélhetünk-e a román filmek esetében műfaji trendváltásról, vagy nem.  A filmeket szokás szerint eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A november 15. és 19. között rendezett filmhét teljes programja az Uránia Nemzeti Filmszínház weboldalán olvasható.

Kapcsolódó Cikkek