2020. január 25., szombat
Pál

Belföld

Nyomoznak Demeter Márta szivárogtatási ügyében

Hivatali visszaélés gyanújával vizsgálódik az ügyészség, mivel nem nyilvános, érzékeny katonai adatokat tett közzé a gyanú szerint Demeter Márta, az LMP társelnöke. Az ügyben több kormánypárti képviselő és egy magánszemély is feljelentést tett. 

„Demeter Márta ügyében az ügyészség elrendelte a nyomozást. A gyanú szerint ugyanis Demeter Márta 30 évre titkosított, nem nyilvános, érzékeny katonai adatokat tett közzé, ami felveti a hivatali visszaélés gyanúját” – írja a 888.hu.


Demeter Márta néhány hete azzal vádolta meg Orbán Viktor miniszterelnököt egy parlamenti felszólalásában, hogy annak lánya katonai repülőgéppel utazott haza Ciprusról. Az LMP vezető politikusa tévedett, a repülőn Orbán L. százados kislánya, Flóra utazott az édesanyjával, hogy a szigetországban szolgálatot teljesítő édesapját meglátogassa, majd vele együtt hazatérjen. A százados természetesen engedéllyel utaztatta családját katonai repülőgépen, ez a bevett gyakorlat katonai körökben, melynek biztonsági okai vannak.

Mivel Orbán L. százados egy ENSZ-misszióban vett részt Cipruson, ezért Demeter Márta nem csupán álhírt terjesztett, hanem minden valószínűség szerint bizalmas és érzékeny információkat szivárogtatott ki, amelynek polgári jogi és büntetőjogi következményei is lehetnek. A 888.hu értesülései szerint Demetert a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának több tagja, és egy magánszemély is feljelentette a szivárogtatást követően. 


De a szocialistából LMP-társelnökké avanzsált Demeter azóta újabb bakot lőtt. Azt állította, hogy Maróth Gáspár jogtalanul repült egy kiképzési repülésen részt vevő gépen. Később kiderült, hogy Maróth Gáspár a Magyar Honvédség nemzeti fegyverzeti igazgatója, tehát jogosan és indokoltan tartózkodott a repülőgépen. Demeter Márta nem vállalta azóta sem tévedését, nem kért elnézést, ellenben a hibáit felvető képviselőknek arrogánsan csak annyit mondott: „Nem én vagyok a nemzetbiztonsági kockázat!”

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek