EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

PR

Ők a ma Edisonjai

Az immár kétéves MVM Edison Light Up! program idei és tavalyi győztesei.

A 2017-es év pályázatának győztesei

Parabolikus napkollektor (2018)


A kéttengelyes, napkövető és speciális kialakítású parabolikus napkollektor a hagyományos kollektoroknál 60 százalékkal több hőenergiát termel, a napsugárzás 75-80 százalékát télen is hasznosítani tudja. A kollektor kedvező áron működtethető, mechanikai elemeit legalább 30 évre tervezték. Beszerzése 3–8 év alatt megtérülhet.

IORA Smart System (2018)


Az IORA Smart System koncepciójával a nyertes csapat olyan mindennapos problémákra kínál innovatív megoldást, mint például a bosszantó gyorsasággal lemerülő telefonok, a táskák rejtett zugaiban eltűnő apróságok és személyes kellékeink fokozott védelme.

E-zászló (2018)

Az innovátor testvérpár a jelenlegi szél- és vízenergia-termelő berendezések hatékonyságának növelésén dolgozik. Találmányuk, az e-zászló, világújdonságként a Kármán-féle örvénysoron alapulva hullámmozgással állít elő a mozgó víz, illetve szél energiájából elektromos vagy mozgási energiát. A fejlesztők négy év kutatás és fejlesztés során jutottak el az V. generációs, működő modellig, amellyel akár egyszerre lehetséges piezo- és indukciós generátor segítségével elektromos áramot termelni.

IoTrend Kft. – EnergyAL (2018)

Az energiaipari trendek azt mutatják, hogy 2040-ig a világ energiaigénye 30 százalékkal növekszik. Az energiaszektor egyik legnagyobb kihívása lehet, hogy ilyen feltételek mellett miként biztosítható a stabil és biztonságos villamosenergia-ellátás. Az EnergyAL egy moduláris elemekből felépülő rendszer, amely termelő, tároló és fogyasztó egységekből áll. Sok ilyen egység összehangolt működése képes egy adott mérlegkör vagy akár a teljes villamosenergia-rendszer hatékony működését megvalósítani.

ECObuilder (2017)

Az épületetek hőszigetelését fázisváltási technológián alapuló hőszigetelő és panelrendszerével korszerűsíti. Az induló vállalkozás célja, hogy a közel nulla energiaigényű házak technológiáját elérhető áron, széles körben hozzáférhetővé tegye a lakossági, középületi és ipari szektorban egyaránt.

HeatTANK  (2017)

A hagyományos vizes hőtárolókat váltaná fel egy helytakarékos, olcsóbb és nagyobb hatásfokú tartállyal, amelynek köpenyterében speciális, fázisváltó anyag található. Magyarországon még nem, viszont külföldön már kezdenek megjelenni az ezt az innovatív technológiát alkalmazó tárolók, viszont az optimalizált kialakítás segítségével azokhoz képest is 20 százalékos energiamegtakarítást ígér a nyertes pályázat.

BuGO  (2017)

Dinamikus, állomások nélküli elektromosrobogó-hálózat, amely kedvező áron kínál korlátlan mobilitást felhasználói számára. A XXI. század városaira specializálódott robogózás közvetlen károsanyag-kibocsátás, átszállási vagy parkolási nehézségek nélkül juttatná el a vezetőt a kiindulási pontból a tetszőlegesen választott érkezési helyre.

Kapcsolódó Cikkek