EUR: 333,95 Ft
CHF: 306,59 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Egyéb Szekszárd

Okoszebrával gazdagodott a város

Intelligens gyalogátkelőhelyet, úgynevezett okoszebrát adtak át október 25-én Szekszárdon, a Szent István tér közelében.

A fejlesztésnek köszönhetően LED-lámpák is felhívják az autósok figyelmét, amennyiben gyalogos halad át a zebrán. Ez a gyalogátkelő számít a városban a legveszélyesebbnek, több súlyos és egy esetben halálos baleset is történt már itt az elmúlt években.


Ezen az egy útkereszteződésen naponta hatezer gépjármű halad át, amely kétszer több, mint az M6-os autópálya egy adott pontján áthaladó gépjárművek száma naponta (Fotó: Nagy Nándor)

– Egy újabb közlekedésbiztonsági fejlesztést sikerült megvalósítanunk a megyeszékhelyen. Azért mondom, hogy újabb fejlesztés ez, mert az elmúlt években a város kiemelt hangsúlyt fektetett arra, hogy a közlekedésbiztonságot jobbá tegye itt Szekszárdon. Ezúttal egy úgynevezett intelligens gyalogátkelőhelyet, azaz okoszebrát adtunk át. Számomra is meglepő adat volt, hogy ezen az egy útkereszteződésen naponta hatezer gépjármű halad át, amely kétszer több, mint az M6-os autópálya egy adott pontján áthaladó gépjárművek száma naponta. Sajnos sok baleset is történt az említett útkereszteződésben, sőt egy halálos gyalogosgázolás is történt néhány évvel ezelőtt – részletezte a városvezető.

Biztonságosabb lesz a közlekedés, amely főként az éjszakai órákban nyújt majd segítséget (Fotó: Nagy Nándor)

Hozzátette, speciális felülettel látták el ezt a zebrát, amely némiképpen csökkentette a balesetveszélyt. A mostani fejlesztéssel még körültekintőbbek lehetnek az autóvezetők.


Az útburkolatba beépített lámpák jelzik az autósoknak, amikor gyalogos halad, vagy készül áthaladni a gyalogátkelőhelyen (Fotó: Nagy Nándor)

– Egy új magyar fejlesztésnek köszönhetően avathattuk fel az okoszebrát, amely abból áll, hogy van egy kapu, amelyen ha a gyalogos áthalad, akkor aktiválódik a rendszer és villogó LED-lámpákkal jelzi az érkező autósoknak, hogy gyalogos halad vagy fog áthaladni a zebrán. Ennek elsősorban az éjszakai órákban lesz majd jelentősége, hiszen bármennyire is világítjuk meg ezeket a gyalogátkelőhelyeket, különösen az őszi-téli időszakban, amikor sötét ruhát viselünk leginkább, akkor egyre nehezebb észrevenni a gyalogosokat – zárta mondandóját Ács Rezső.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.