2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Pécs

Olyan tavat fotózott a Mecsekben, ahová még turistaút sem vezet!

Sok pécsi fantáziáját beindította az a képsorozat, amit egy pécsi futó készített a Mecsekben. Nedjalkov Balázs olyan tavat talált, ahová turistaút sem vezet, pedig az erdészek szerint a Mecsek egyik „tengerszeméről” van szó.

Nedjalkov Balázs SUP-ról is szívesen fotózza a tájat

 
Lecsupaszított fák állnak ki a tó vízéből, helyenként pedig nádas szegélyezi a partját. Mélységét saccolni sem lehet, formájából ítélve pedig a természet igazgatja ezt a tavat. A Közép-Mecsek egyik rejtélyes helyszínét viszont Nedjalkov Balázs végre lefotózta, méghozzá a levegőből.

Kevesen ismerik, pedig a levegőből is egészen különleges képet mutat a Karolina-külfejtés felett található tó

 
– Megtalálni sem volt könnyű, mert turistaút sincs a közelében. A kis cserjék, fák is benőtték a környékét, pedig amúgy nincs messze a pécsbányai buszfordulótól, a Gesztenyés utcától – meséli Balázs, aki SUP-pal vágott neki a tó fotózásának.

A Mecsek „tengerszeme”

A tó nevét a fotó óta sokan találgatják. Az biztos, hogy mivel bányató, ezért számmal jelölték azt. A mesterséges tavat pedig tűzvédelmi szempontból alakították ki. Hogyha tűz van a mélyben, gyorsan nagy mennyiségű vizet tudjanak a bányához juttatni.

Nedjalkov Balázs SUP-pal evezte körbe a tavat, amit Aligvárom-tónak is ismernek, mert a közelben található fás területet Aligváromnak nevezik

 
– Nem olyan kis tó ez, bár tény, hogy kevesen ismerik. Hossza majdnem 80 méter és szélessége is eléri a 30 métert. Halak is vannak a tóban, horgászni is szoktak rajta – mondja Baumann József, a Mecsek Egyesület Munkaosztály vezetője.

Húszfokos víz táplálja

Baumann József, aki megszállottan kutatja a Mecsekben található forrásokat, hozzáteszi azt is, hogy ezt a tavat egy olyan forrás táplálja, amely jóval melegebb a mecseki források vizénél.
 
– 18-20 fokos víz folyik ebbe a tóba, aminek elég jó a vízhozama, így a víz szintje állandó – mondja Baumann József.

Hogyan lehet megközelíteni?

Pár száz méterre van a pécsbányai buszfordulótól (Fotó: google.hu)

A kis tó egyébként az Istenáldás-völgyben található. Ez a hely onnan kapta a nevét, hogy itt bukkantak először szénre a pécsiek, és az első bányák tulajdonosai nagy haszonra tettek szert. Pécsbányától északnyugatra, a buszfordulótól pár száz méterre található.

+Érdekesség: Aligvárom 

Ezt a fás, bokros területet, ami az Istenáldás-völgynél található Aligváromnak nevezték el. A Pécs Lexikon szerint itt korábban szőlők, kertek voltak. A Karolina-külfejtés az 1990-es évek elején történt bővítésekor a bányaterület része lett, jelentése mára elhomályosult. Elképzelhető, hogy az Aligvári személynévből származik. A Melegmányi-völgy felé itt út vezetett, ami mellett csárda állhatott. Lehetséges, hogy az „alig várja az ember, hogy odaérjen” kifejezés állhatott mögötte.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Felvidéken járt Miklós Péter

  A Felvidéken járt Miklós Péter

  A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

 • Fakutyával táncoltak

  Fakutyával táncoltak

  Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

 • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

  40 zsák szemetet gyűjtöttek

  A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…