2019. december 05., csütörtök
Vilma

Belföld

Óriásit megy a hazai GDP

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naptárhatással kiigazított adatai szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 5 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A számok szerint legutóbb tizennégy esztendeje, 2004 harmadik negyedévében volt a mostanihoz fogható, 5,0 százalékos GDP-növekedés. Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: a harmadik negyedévben a legnagyobb mértékben a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás járult hozzá a növekedéshez, de az építőipar és a mezőgazdaság is kimagasló teljesítményt nyújtott.


Az adatokra reagálva Varga Mihály pénzügyminiszter azt mondta az M1 aktuális csatornán, hogy továbbra is dinamikus növekedési pályán halad a magyar gazdaság. Kiemelte, hogy a GDP harmadik negyedévben mért bővülési ütemét az Európai Unióban csak az ír gazdaság előzte meg, régiós összevetésben pedig Magyarország áll az első helyen. Tájékoztatása szerint éves szinten 4,3 és 4,5 százalék között mozoghat az ország GDP-növekedése.

Kapcsolódó Cikkek