2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Egyéb Debrecen

Óriáskerék, Joulupukki és hütte

Több újdonsággal várja az idei vásár a látogatókat; az óriáskerék magasabb lett, és Németországból egy hütte is érkezett Debrecen belvárosába.

A tavalyinál is magasabb, 45 méter magas, zárt gondolás óriáskereket építettek a Kossuth téren, ahol az adventi vásár is helyet kapott. Andreas Pick, az óriáskerekeket üzemeltető Riesenrad Göbel közép-európai vezetője elmondta: az óriáskerék 360 fokos körpanorámát biztosít a látogatóknak. Emellett az idei vásár különlegessége egy hütte, azaz melegedő, is, amelyet Németországból, a Fekete-erdőből hoztak a Kossuth térre, és amelyben többek között az eredeti fekete-erdei forralt bor is megkóstolható.


Széles Diána, Debrecen alpolgármestere hangsúlyozta, hogy az adventi időszakban idén is nagy forgalomra számítanak. – Tavaly nagyon komoly növekedés látszott ebből a szempontból a városban. Amint megjelent az országos médiában, hogy Debrecen az adventi vásáron milyen turistalátványosságokat mutat be, hat százalékkal emelkedett a karácsonyi foglalások száma, már most nem lehet a városban szállást foglalni – közölte az alpolgármester.

45 méter magas, zárt gondolás óriáskereket építettek a Kossuth téren

Papp László polgármester a vásár megvalósítását lehetővé tevő összefogást hangsúlyozta, jelezve, hogy nemcsak önkormányzati cégek, hanem nagyvállalatok is szponzorként támogatják a rendezvényt. Az óriáskereket a Schaeffler, a korcsolyapályát a Continental támogatja.


Bódor Edit, az adventi vásárt második éve szervező Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: 117 árus kínálja portékáit, sok helyen egyedi kézműves termékeket. A széles gasztronómiai kínálatban idén először az erdélyi ízek háza is megjelenik – fogalmazott, hozzátéve, hogy a kulturális programok mellett a gyerekeket kisvonat és jégpálya várja majd a főtéren.

A régi városháza udvarán Debrecen 24 városrésze egy-egy, a városrészre jellemző díszekkel felöltöztetett karácsonyfával mutatkozik majd be, és a hagyományoknak megfelelően vasárnaponként a történelmi felekezetekkel közös gyertyagyújtásokat tartanak – fűzte hozzá. Az első gyertyát az adventi koszorún december 2-án, vasárnap gyújtják meg a főtéren, ekkor kapcsolják fel a karácsonyi díszkivilágítást is, összesen 170 ezer égő fog egyszerre világítani.

December 5-én Joulupukki várja a gyerekeket a főtérre
MTI Fotó: Kovács Tamás

A nagy várakozás időszakában, december 5-én 16 és 17 óra között Joulupukkival, a finn Mikulással találkozhatnak a gyerekek a főtéren.

Kapcsolódó Cikkek

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Jól debütált a kanadai!

  Jól debütált a kanadai!

  Új vezetőedzővel feszültek neki a Brassó csapatának a Dunaújvárosi Acélbikák, és úgy tűnik, bevált a váltás: 7-5-re nyertek a hazaiak.