2019. november 19., kedd
Erzsébet

Belföld

Végre rend van a fővárosi aluljárókban

Október 15-én lépett életbe a hajléktalantörvény, amelynek értelmében szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen. A Lokál körülnézett néhány budapesti aluljáróban, ahol a szigorítás óta nagyobb a rend és a tisztaság, aminek örülnek az emberek.

Deák Ferenc tér

– Korábban előfordult, hogy egyszerre 20-25 hajléktalan aludt itt lent, és a helyzet egyszerűen tarthatatlan volt. Büdös volt folyamatosan, ugyanis itt végezték el a dolgukat ezek a szerencsétlen emberek. A külföldiek is azt kérdezték, hogy mi történik itt. Az otthontalanok ittak, drogoztak, és sokan agresszívak is voltak. Rengetegszer rongáltak, sőt a BKK több tízezret érő információs fémtábláját is szétverték, a horpadások még mindig látszanak. Még most is megjelennek, de legalább reggelente nem azzal kell kezdeni a napot, hogy fekáliát és hányást takarítunk az üzletek előtt – mondta lapunknak az egyik üzletben dolgozó Zoltán, aki szerint össze nem hasonlítható a rendelet életbelépése előtti állapot a mostanival.

Deák Ferenc tér aluljáró

Deák Ferenc tér aluljáró

 

Ferenciek tere

– Gyakran használták vécének az aluljárót, amitől minden bűzlött. Hiába jöttek a takarítók, fél óra sem telt el, máris kezdhettek volna mindent elölről. Az is többször előfordult, hogy a hajléktalanok leragasztották a jegyautomatákat, így a gépből nem lehetett kivenni a visszajárót. Folyamatos volt az ivás meg az ordibálás, alig tudtunk dolgozni. Az aluljáró lényegesen tisztább lett, igaz, még most is megjelennek napközben, de általában el is mennek – fogalmazott Ildikó, aki szerint a helyi üzletekbe történő lopások is csökkentek.

Ferenciek tere, aluljáró

 

Ferenciek tere, aluljáró

Blaha Lujza tér

– Itt rengeteg drogos és alkoholista élt, folyamatosan ittak, és sokszor öntudatlan állapotban fetrengetek. A turisták mindig befogták az orrukat, annyira büdös volt. Az is előfordult, hogy a hajléktalanok megpróbáltak lopni az üzletekből. A változás máris érzékelhető. Igaz, néha még vissza-visszatérnek, de az legalább már teljesen megszűnt, hogy a lépcsőkön végezzék el a dolgukat – mondta Szende.

Blaha Lujza tér, aluljáró

 

Blaha Lujza tér aluljáró

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Megnéztük, így készül az időjárás!

  Megnéztük, így készül az időjárás!

  Az országban 140 mérőkert működik, ahol az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai segítenek, hogy minél pontosabb képet kapjunk arról, milyen időre számíthatunk.

 • Nap képe! Jónak lenni jó!

  Nap képe! Jónak lenni jó!

  Gyönyörű látványt nyújtott, ahogy a Lánchíd lila színben pompázott a koraszülöttek világnapja alkalmából.

 • Feldolgozótermi (nyomdai) leszedő álláslehetőség

  Feldolgozótermi (nyomdai) leszedő álláslehetőség

  A Mediaworks Hungary Zrt., ismert és közkedvelt napilapjaival, a Nemzeti Sporttal, a Világgazdasággal, 19 megyei napilappal, női, bulvár-, gasztro-, ifjúsági és sportmagazin-portfóliójával, digitális médiatermékeivel, nyomdáival Magyarország egyik legfontosabb médiavállalata, mely közel 2300 munkavállalót foglalkoztat országszerte.

 • Cirkuszt csinál az ellenzék a parlamentből

  Cirkuszt csinál az ellenzék a parlamentből

  Napirend előtti felszólalásokkal kezdődött a mai parlamenti munka, amely során szóba került az ellenzéki képviselők elfogadhatatlan viselkedése miatt szükséges a házszabály módosítás is, de a családvédelmi akcióterv sikerességéről is beszéltek.