2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Végre rend van a fővárosi aluljárókban

Október 15-én lépett életbe a hajléktalantörvény, amelynek értelmében szabálysértést követ el az, aki életvitelszerűen tartózkodik közterületen. A Lokál körülnézett néhány budapesti aluljáróban, ahol a szigorítás óta nagyobb a rend és a tisztaság, aminek örülnek az emberek.

Deák Ferenc tér

– Korábban előfordult, hogy egyszerre 20-25 hajléktalan aludt itt lent, és a helyzet egyszerűen tarthatatlan volt. Büdös volt folyamatosan, ugyanis itt végezték el a dolgukat ezek a szerencsétlen emberek. A külföldiek is azt kérdezték, hogy mi történik itt. Az otthontalanok ittak, drogoztak, és sokan agresszívak is voltak. Rengetegszer rongáltak, sőt a BKK több tízezret érő információs fémtábláját is szétverték, a horpadások még mindig látszanak. Még most is megjelennek, de legalább reggelente nem azzal kell kezdeni a napot, hogy fekáliát és hányást takarítunk az üzletek előtt – mondta lapunknak az egyik üzletben dolgozó Zoltán, aki szerint össze nem hasonlítható a rendelet életbelépése előtti állapot a mostanival.

Deák Ferenc tér aluljáró

Deák Ferenc tér aluljáró

 

Ferenciek tere

– Gyakran használták vécének az aluljárót, amitől minden bűzlött. Hiába jöttek a takarítók, fél óra sem telt el, máris kezdhettek volna mindent elölről. Az is többször előfordult, hogy a hajléktalanok leragasztották a jegyautomatákat, így a gépből nem lehetett kivenni a visszajárót. Folyamatos volt az ivás meg az ordibálás, alig tudtunk dolgozni. Az aluljáró lényegesen tisztább lett, igaz, még most is megjelennek napközben, de általában el is mennek – fogalmazott Ildikó, aki szerint a helyi üzletekbe történő lopások is csökkentek.

Ferenciek tere, aluljáró

 

Ferenciek tere, aluljáró

Blaha Lujza tér

– Itt rengeteg drogos és alkoholista élt, folyamatosan ittak, és sokszor öntudatlan állapotban fetrengetek. A turisták mindig befogták az orrukat, annyira büdös volt. Az is előfordult, hogy a hajléktalanok megpróbáltak lopni az üzletekből. A változás máris érzékelhető. Igaz, néha még vissza-visszatérnek, de az legalább már teljesen megszűnt, hogy a lépcsőkön végezzék el a dolgukat – mondta Szende.

Blaha Lujza tér, aluljáró

 

Blaha Lujza tér aluljáró

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.

 • Ady Endrére emlékezik a közmédia

  Ady Endrére emlékezik a közmédia

  Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet az M5 kulturális csatorna, amely a Kossuth Rádióval együtt tematikus nap keretében is megemlékezik a költőről január 27-én.