EUR: 329,46 Ft
CHF: 299,23 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Eger

Ősi magyar búzafajtából készül a reformtészta

Egy ősi búzafajtából, az alakorból készült tésztafajtákkal szeretne magyar és európai sikereket elérni a gasztronómiában a heves megyei Pély-Tiszatáj Agrár Zrt. A cég vezetője, Balázs Nóra elmondta: ez a XIX. század közepéig termesztett ősi gabonafajta az egyik legtisztább, ráadásul alacsony szénhidrát- és magas mikroelem-, valamint esszenciálisaminosav-tartalmú, rendkívül egészséges ételalapanyag. Bioalakorból készült tésztáik ráadásul tojás nélküli változatban is elérhetők, így a vegetáriánus és vegán fogyasztók is kipróbálhatják. 

– Hiszek abban, hogy az alakorból készült tésztáinkkal visszahozhatunk egy nagyon ősi, tiszta és egészséges alapanyagot, ugyanakkor a korszerű reformkonyha kedvelői számára is nagyszerű lehetőséget biztosíthatunk egészséges, könnyű ételek készítésére – magyarázta Balázs Nóra, aki hozzátette: a bioalakort, tésztacsaládjuk alapanyagát a cég maga termeszti.


Az alakor-alapanyagú pélyi reformtésztát már első ránézésre sárgás színezetéről is könnyű felismerni, ennek oka az, hogy az értékes ősi gabonából készült liszt rendkívül gazdag karotinban és rostanyagban. Balázs Nóra és a kis heves megyei faluban működő mezőgazdasági vállalkozás tervei nagyratörőek, de mint hangsúlyozza, legfontosabb céljuk az, hogy szűkebb pátriájukban, Hevesben divatossá tegyék egészséges tésztáikat.

– Szerencsére nagy nyitottsággal és lelkesedéssel fogadják az új terméket, így ma már Egerben, Gyöngyösön, Hevesen, Hatvanban és persze nálunk otthon, Pélyen is megvásárolható – mesélte büszkén Nóra, hozzátéve: mivel a cégvezetők számára fontos az állat- és természetvédelem, kifejezetten törekszenek arra, hogy vegetáriánus és vegán ügyfeleik körében is elismerésre találjon a tésztacsalád, amelyet ökológiai gazdálkodásukban termesztett alakorbúzából állítanak elő. Az üzletasszony bízik benne, hogy termékeik sikere révén a magyarok újra büszkék lesznek hazai, kiváló minőségi tésztáikra, és nem az olasz márkák jelentik majd az etalont az igényes háziasszonyok körében. A távlati célok között az is szerepel, hogy a környező országokat, de akár a tészta gasztronómiai fellegvárát, Olaszországot is meghódítsák.


Az alakor gabona alapú pélyi tészta széles választékban kapható

 

– Terveink között szerepel egy olyan világhírű vegetáriánus sportoló felkérése termékeink külföldi népszerűsítésére, akinek Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban és Olaszországban is komoly rajongótábora van. Ő Kiss Norbi kétszeres Európa-bajnok autóversenyző, aki hamarosan megkezdi a tarhonya-, gyűrű-, kagyló-, szarvacska-, lebbencs-, kiskocka-, kócos-, orsó-, valamint a vegánok számára is fogyasztható tojás nélküli pélyi alakor reformtészták tesztelését.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

  • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
    Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.