EUR: 336,73 Ft
CHF: 314,48 Ft
2020. január 27., hétfő
Angelika

Egyéb Zalaegerszeg

Otthonosabb környezetben élhetnek

Ünnepélyesen átadták a felújított megyeszékhelyi gyermekotthon épületét. A Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálathoz tartozó landorhegyi létesítmény modernizálását egy pályázat tette lehetővé; a munkálatok teljes költsége mintegy 100 millió forintot tett ki.

Tízmilliárd forintot fordít a kormány a zalaegerszegihez hasonló intézmények felújítására azért, hogy méltó körülmények között élhessen az így nevelkedő több mint húszezer fiatal. A projekt a fizikai megvalósításon kívül azt az üzenetet is hordozza, hogy az ilyen jellegű otthonokban – sorsukból adódóan kényszerűségből –tartózkodó gyermekek vagy fiatal felnőttek fontosak a városnak és a közösségnek, nemcsak a jelen, hanem a jövő szempontjából is.


Az épület teljes energetikai korszerűsítésen esett át, azaz kicserélték a nyílászárókat és szigetelték a homlokzatot, valamint felújították a tetőt. Az itt lakók komfortérzetét a következőkben egy újabb beruházás növeli majd. Ahogy Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója fogalmazott, így a környezet sokkal otthonosabbá vált. Új parkolókkal is kiegészült az intézmény, ám a tervek szerint még barátságosabb helyszínre törekednek, ezt szolgálná egy minifocipálya is a gyermekeknek, amire már most mutatkozik igény a futballt kedvelő srácok részéről. Az ingatlan jelenleg még a város tulajdonában van, bár maga az intézmény állami fenntartású, hamarosan azonban ingyenesen átadják az államnak, így könnyebbé válik a későbbi fejlesztések megvalósítása, hiszen ebben az esetben egy kézben lesz a fenntartása és működtetése. Az ünnepségen az is elhangzott, hogy a nevelőszülői hivatás népszerűsítése érdekében decemberben országos kampány indul, amelynek első állomása Zalában lesz.

A tapasztalat azt mutatja, hogy van olyan gyermek, akit nem akartak, nem vártak a szülei, vagy aki a saját családjában nem tanulja meg, mi az igazi szeretet, és olyan is, akit tulajdon édesanyja vagy édesapja bántalmaz –  ők mindannyian súlyos traumát élnek át. Ilyenkor az otthont nem a családi fészek jelenti, hanem egy féltő, gondoskodó, biztonságot és állandóságot nyújtó közösség. A gyermekotthon megszakítás nélküli munkarend szerint működő bentlakásos intézmény, ahol az otthonosság feltételeinek biztosítására a gyermekek nevelését, gondozását kis közösségekben, csoportokban szervezik meg. Ám nevelési sajátossága, hogy csak részben tudja átvenni a család szerepét, annak szocializációs feladatait. A szervezeti egységekben folyó szakmai tevékenység elsődleges célja, hogy a gyermekeknek olyan életmódot kínáljon fel, amely leginkább megközelíti azt az életformát, amelyben a családok élnek, de még ez sem pótolhatja mindazt, amit családban tapasztalnának. Ezért is örülnének annak, ha a jövőben minél több nevelőszülő jelentkezne.


Az épület nyílászáróit kicserélték, a tetőt felújították a beruházásban

Az épület nyílászáróit cserélték ki, a tetőt újították fel a beruházásban.

A gyermekotthon lakói is részt vettek az ünnepségen

A hazai szociális és gyermekvédelemben 100 ezren dolgoznak, és jelenleg 23 ezer gyermekről gondoskodnak.

Hazánkban 140 helyen tízmilliárd forintos beruházás eredményeként újítottak meg szociális és gyermekvédelmi intézményeket, köztük a Landorhegyit is

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.