2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Szekszárd

Ötvenéves a Szekszárdi Néptáncfesztivál

A Babits Mihály Kulturális Központ és a Bartina Néptánc Együttes november 17–18-án rendezte meg a megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő Szekszárdi Néptáncfesztivált.

Idén 14 együttes nevezett a versenyre Fotó: Nagy Nándor

A fesztivál a magyar amatőr néptáncmozgalom rangos versenye, amelyre a jónak és kiválónak minősített táncegyütteseket vártak, nemcsak Magyarországról, hanem a határon túlról is. A zsűri a koreográfiát, a zenét, az együttesi teljesítményt és a táncosok teljesítményét díjazta. A kiosztható díjak összértéke egymillió forint volt. Az együttesek maximum 18 perces műsoridőben mutatkozhattak be, a produkciót egy vagy két részletben adhatták elő. Valamennyi együttes műsorán szerepelni kellett egy nyugati dialektus táncanyagból vagy egy nemzetiségi táncanyagból készült koreográfiának.


A zsűri koreográfiát, zenét, együttesi teljesítményt és táncos teljesítményt díjazott Fotó: Nagy Nándor

A versenyszámok közül egyiknek új műnek kellett lennie, amelyet versenyen, zsűri előtt még nem mutattak be – tájékoztatott Matókné Kapási Julianna, a Bartina Néptánc Együttes művészeti vezetője.

A fesztivál kiírása szerint Dunántúli táncoknak is lennie kellett a repertoárban, és a másik bemutatott tánc pedig választható volt Fotó: Nagy Nándor

– Ez a fesztivál az ország második legnagyobb seregszemléje felnőtt együttesek részére. Szekszárdon most 14 együttes jelent meg az ország élvonalbeli táncegyüttesei közül. Olyan együttesek, amelyek sok évtizede járnak ide, és olyanok is, amelyek ritkán vagy éppen most először érkeztek erre az eseményre. A fesztivál kiírása szerint dunántúli táncoknak is szerepelniük kellett a repertoárban, a másik bemutatott tánc választható volt. Az együttesek amellett, hogy versenyeztek, egy jó hangulatú találkozón is részt vehettek – részletezte a művészeti vezető.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.