EUR: 336,87 Ft
CHF: 314,29 Ft
2020. január 24., péntek
Timót

Egyéb Szekszárd

Ötvenéves a Szekszárdi Néptáncfesztivál

A Babits Mihály Kulturális Központ és a Bartina Néptánc Együttes november 17–18-án rendezte meg a megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő Szekszárdi Néptáncfesztivált.

Idén 14 együttes nevezett a versenyre Fotó: Nagy Nándor

A fesztivál a magyar amatőr néptáncmozgalom rangos versenye, amelyre a jónak és kiválónak minősített táncegyütteseket vártak, nemcsak Magyarországról, hanem a határon túlról is. A zsűri a koreográfiát, a zenét, az együttesi teljesítményt és a táncosok teljesítményét díjazta. A kiosztható díjak összértéke egymillió forint volt. Az együttesek maximum 18 perces műsoridőben mutatkozhattak be, a produkciót egy vagy két részletben adhatták elő. Valamennyi együttes műsorán szerepelni kellett egy nyugati dialektus táncanyagból vagy egy nemzetiségi táncanyagból készült koreográfiának.


A zsűri koreográfiát, zenét, együttesi teljesítményt és táncos teljesítményt díjazott Fotó: Nagy Nándor

A versenyszámok közül egyiknek új műnek kellett lennie, amelyet versenyen, zsűri előtt még nem mutattak be – tájékoztatott Matókné Kapási Julianna, a Bartina Néptánc Együttes művészeti vezetője.

A fesztivál kiírása szerint Dunántúli táncoknak is lennie kellett a repertoárban, és a másik bemutatott tánc pedig választható volt Fotó: Nagy Nándor

– Ez a fesztivál az ország második legnagyobb seregszemléje felnőtt együttesek részére. Szekszárdon most 14 együttes jelent meg az ország élvonalbeli táncegyüttesei közül. Olyan együttesek, amelyek sok évtizede járnak ide, és olyanok is, amelyek ritkán vagy éppen most először érkeztek erre az eseményre. A fesztivál kiírása szerint dunántúli táncoknak is szerepelniük kellett a repertoárban, a másik bemutatott tánc választható volt. Az együttesek amellett, hogy versenyeztek, egy jó hangulatú találkozón is részt vehettek – részletezte a művészeti vezető.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.