2020. január 27., hétfő
Angelika

Egyéb IV.kerület

Ovisokat képeznek iskolássá Újpesten

Ovisulit indított nyolc pedagógus és Szentkuti Anna menedzser az Újpesti Kulturális Központban. Céljuk, hogy az óvodai és az iskolai rendszer közti szakadékot áthidalják azáltal, hogy a gyerekeket felkészítik a suli kihívásaira.

– Az Ovisuli segít az iskolakezdés előtt álló gyerekeknek abban, hogy sikeresen kezdje ezt hosszú tanulási folyamatot – kezdte Szentkuti Anna menedzser, akitől megtudtuk, a program többféle foglalkozásból áll, épp úgy, mint egy iskolai tanterv.


– Az iskola-előkészítő foglalkozásunk mozgás, logikai, kommunikációs és grafomotorikai fejlesztést tartalmaz, ezen kívül vannak speciális tanfolyamaink azoknak, akik nagyobb lemaradásban vannak valamelyik területen – magyarázta Szentkuti, aki maga is szembenézett ezzel a problémával.

– Engem is megijesztett, amikor a saját gyerekem ment iskolába. Azt láttam, hacsak nem fogadok fel minden tantárgyra pedagógust, nem lesz, aki felkészítse az iskolára az egyébként közepesen jó képességű gyerekemet. Most már tudom, hatalmas szakadék van az óvodai és az iskolai rendszer között. Extrém esetben a gyerek augusztus végén még tologatja a kisautót a szőnyegen, szeptember elején pedig már arra van kötelezve, hogy üljön végig öt órát az iskolapadban – tért ki a részletekre az Ovisuli menedzsere. A programot különböző korú gyerekeknek szervezik, koruknak megfelelő tematikával.


– Középső csoportos ovisok jöhet hozzánk legkorábban, ők a csökkentett tananyagú programban vehetnek részt, nyelvórára járhatnak, drámára és beszédfejlesztésre. Az Ovisuli fő profilja, az iskolára való felkészítés inkább hatéves kortól ajánlott, és hasznos. Teljesen normális, hogy egy gyerek a közepén nyitja ki a füzetet és elkezd bele rajzolni, ahogy az is, hogy nem tudnak egyesével lapozni. Azt sem tudják, hogy nem szabad lemászni a székről, kisétálni az órán a teremből, de illik kopogni és köszönni, mielőtt belépnek a tanterembe. Mi ezeket mind megtanítjuk nekik, néhány hónap alatt belejönnek az iskolarendbe, „padhoz szoknak” – tudtuk meg Szentkuti Annától. Az Ovisuliban azonban komolyabb problémákra is fény derülhet.

– Sok gyermekről már nálunk kiderül, hogy speciális igényű – hiperaktív, figyelemzavaros – és ennek révén hamarabb kerül orvoshoz. Szeptember végén felmérjük ezeket, valamint a szociális beilleszkedést is vizsgáljuk, ennek eredményeit elküldjük a szülőnek, majd megvitatjuk velük a tapasztalatainkat – mondta el Szentkuti Anna, akitől megtudtuk, kedden és pénteken kettőtől ötig foglalkoznak a gyerekekkel.

Kapcsolódó Cikkek