EUR: 319,99 Ft
CHF: 280,47 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Pécs

Pécs emlékezett: 100 éve ért véget az első világégés

Pécsett díszlövéssel és főhajtással is emlékeztek azokra a hősökre, akik az I. világháborúban vesztették életüket. A száz évvel ezelőtt véget ért első világégésben több mint félmillióan estek el, 900 ezren kerültek hadifogságba és 1,5 millióan sebesültek meg.

A Széchenyi téren található három pécsi ezred emléktáblája napjainkban is emlékeztet a történelem legkegyetlenebb éveire. November 7-én, pontosan száz évvel az I. világháború után, több száz diák jelenlétében hajtottak fejet a háború hőseinek tiszteletére.


– Az első világháború Magyarország számára komoly ember- és véráldozattal járt – mondta Őri László. Pécs alpolgármestere hangsúlyozta: a magyarok számára a világégés után jött a történelmi kálvária. De napjainkra megerősödött a nemzeti összetartás, amit meg kell tartani határon belül és határon túl.

Több száz diák emlékezett a város főterén a száz évvel ezelőtt véget ért I. világháborúra (Fotó: PKK)

– Kimondom és üzenem is a sokat tanult hazánk fiainak: nem vagyunk lúzer nemzet, nem leszünk csatlósok, nem hagyjuk, hogy a magyar történelem megismételje önmagát, ezért megvédjük Magyarország szuverenitását és függetlenségét, ha kell kerítéssel, katonákkal, minden erőnkkel – hangsúlyozta beszédében Őri László.


A magyar honvédség képviselőjeként Simon Gyula mondott beszédet. Az alezredes hangsúlyozta: a pécsiek a kezdetektől ott voltak a szerb fronton, majd részt vettek a galíciai összecsapásokban, hogy Piave mellett érje őket a háború vége. A hősök előtt pedig most 100 évvel később is tisztelegnünk kell, mert a közeli hozzátartozók eltávoztak az élők sorából – tette hozzá az alezredes.

A Széchenyi téri megemlékezés után a köztéri temetőben is fejet hajtottak az I. világháborúban elhunyt katonák tiszteletére.

Kapcsolódó Cikkek