EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 20., vasárnap
Fábián, Sebestyén

Egyéb Pécs

Pécsett találkozott a horvát és magyar parlament elnöke

Legutóbb Horvátországban találkozott hazánk és déli szomszédunk miniszterelnöke, most Pécsett a két parlamenti elnök tartott megbeszélést. Kövér László és Gordan Jandrankovic a város több horvát nemzetiségi intézményét, így a horvát iskolát, a színházat és a horvát házat is meglátogatta.
Kövér László a Pécsi Horvát Színházban sajtótájékoztatóján elmondta: az államközi kapcsolat mindig jó volt a két ország között. Emellett pedig Magyarország számára Horvátország fontos gazdasági és turisztikai partner, valamint az Európai Unióban a közös érdekérvényesítési törekvések számára is meghatározó ez a jó viszony. A magyar Országgyűlés elnöke hozzátette: ez a kapcsolat is bizonyítja, hogy lehetséges erős nemzeti önazonosság alapján is korrekt, méltányos együttműködést kialakítani más országokkal.

Pécs polgármestere és a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is köszöntötte Kövér Lászlót

– Az EU jövője szempontjából is lényeges kérdés, ami azt bizonyítja – szemben az ellenkező állításokkal –, hogy lehet erős, nemzeti önazonosság alapján is korrekt, méltányos együttműködést kialakítani más, hasonlóan erős alapokra épülő országokkal, nemzetekkel – mondta Kövér László.
 
Gordan Jandrokovic elmondta: parlamenti elnökként az első útja Magyarországra vezetett, hogy ezzel is megmutassa, mennyire fontos számára ez a kapcsolat. Akkor állapodtak meg, hogy rendszeresen találkoznak. A mostani találkozó témája a Magyarországon élő horvát nemzetiségek és a Horvátországban élő magyar kisebbség volt.
– Mindkét fél sokat tesz, így a horvátok a horvátországi magyaroknak, a magyarok a magyarországi horvátoknak és azt hiszem, hogy a kisebbségekre helyezett nagy hangsúly példaként szolgál más európai országok számára. Elmondhatom, hogy nagyon tetszik az is, amit itt, Pécsett látok – hangsúlyozta a horvát parlamenti elnök.
 
A pécsi találkozást követően a két parlamenti elnök Eszékre látogatott, ahol letették a magyar kollégium alapkövét.
Az országban egyébként több mint 30 ezren vallják magukat horvátnak, ebből a legtöbben Baranyában élnek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.