EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Pécs

Pécsett találkozott a horvát és magyar parlament elnöke

Legutóbb Horvátországban találkozott hazánk és déli szomszédunk miniszterelnöke, most Pécsett a két parlamenti elnök tartott megbeszélést. Kövér László és Gordan Jandrankovic a város több horvát nemzetiségi intézményét, így a horvát iskolát, a színházat és a horvát házat is meglátogatta.
Kövér László a Pécsi Horvát Színházban sajtótájékoztatóján elmondta: az államközi kapcsolat mindig jó volt a két ország között. Emellett pedig Magyarország számára Horvátország fontos gazdasági és turisztikai partner, valamint az Európai Unióban a közös érdekérvényesítési törekvések számára is meghatározó ez a jó viszony. A magyar Országgyűlés elnöke hozzátette: ez a kapcsolat is bizonyítja, hogy lehetséges erős nemzeti önazonosság alapján is korrekt, méltányos együttműködést kialakítani más országokkal.

Pécs polgármestere és a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is köszöntötte Kövér Lászlót

– Az EU jövője szempontjából is lényeges kérdés, ami azt bizonyítja – szemben az ellenkező állításokkal –, hogy lehet erős, nemzeti önazonosság alapján is korrekt, méltányos együttműködést kialakítani más, hasonlóan erős alapokra épülő országokkal, nemzetekkel – mondta Kövér László.
 
Gordan Jandrokovic elmondta: parlamenti elnökként az első útja Magyarországra vezetett, hogy ezzel is megmutassa, mennyire fontos számára ez a kapcsolat. Akkor állapodtak meg, hogy rendszeresen találkoznak. A mostani találkozó témája a Magyarországon élő horvát nemzetiségek és a Horvátországban élő magyar kisebbség volt.
– Mindkét fél sokat tesz, így a horvátok a horvátországi magyaroknak, a magyarok a magyarországi horvátoknak és azt hiszem, hogy a kisebbségekre helyezett nagy hangsúly példaként szolgál más európai országok számára. Elmondhatom, hogy nagyon tetszik az is, amit itt, Pécsett látok – hangsúlyozta a horvát parlamenti elnök.
 
A pécsi találkozást követően a két parlamenti elnök Eszékre látogatott, ahol letették a magyar kollégium alapkövét.
Az országban egyébként több mint 30 ezren vallják magukat horvátnak, ebből a legtöbben Baranyában élnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.