EUR: 336,25 Ft
CHF: 312,80 Ft
2020. január 18., szombat
Piroska

Külföld

Pénzért házasítják ki gyerekeiket

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszályával szembesülő afgán családok pénzért házasítják ki gyermekeiket, hogy ételt tudjanak tenni az asztalra – hívta fel a figyelmet az ENSZ kedden.

A szárazság sújtotta nyugati tartományokban, Herátban, Badgiszban és Górban mintegy 223 ezer ember kényszerült idén elhagyni otthonát, amelynek környéke az élelem hiánya miatt élhetetlenné vált – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) beszámolójából.


Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) rámutatott, hogy afgán családok sokasága hagy ki egy-egy étkezést, adja el haszonállatait és költözik a városba, ahol könnyebb hozzáférni a segélyekhez és a különféle szolgáltatásokhoz.

A nehézségekkel szembesülő afgán szülők egy része másik megoldáshoz folyamodott, és gyermeke kiházasítása mellett döntött. Az UNICEF július és október között 161 gyermekkézfogót vagy -házasságot jegyzett fel Herátban és Badgiszban. A kiházasított kiskorúak közül 155 lány, hat pedig fiú volt.


“Ez az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszálya” – mondta el Alison Parker, az UNICEF szóvivője. “A gyerekek szó szerint a jövő zálogai lettek” – tette hozzá.

A lányokért cserébe a tengődő családok pénzt kapnak, amely enyhítheti nehézségeiket – hívta fel a figyelmet Parker.

Hivatalos adatok szerint mintegy 11 millió ember – Afganisztán vidéki lakosságának csaknem fele – szembesülhet akut élelmiszerhiánnyal februárig. Az iszlám szélsőséges tálibok és a kabuli kormány között évek óta húzódó konfliktus csak tetézi a bajt. Az ENSZ adatai szerint az összecsapások miatt idén eddig legalább 282 ezer ember fogta menekülőre. A harcokat az oktatási rendszer is megsínylette: 2002 óta először nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem járnak iskolába – írta keddi jelentésében egy illetékes, több segélyszervezetet tömörítő nemzetközi csoportosulás.

Kapcsolódó Cikkek