2019. augusztus 26., hétfő
Izsó

Extra

Pusztító görögtűz, brutális gyilkosságok – ilyen a Trónok harca a történelemben

George R.R. Martin a Trónok harca írója – akárcsak a nagy előd J. R. R. Tolkien – imádja a történelmet. A sorozat pedig bővelkedik történelmi utalásokban. Összegyűjtöttük a legérdekesebb hasonlóságokat!Áprilisban érkezik a Trónok harca utolsó, befejező évada. A hírek szerint minden eddiginél többe került a forgatás, egy epizód pedig hosszabb lesz, mint egy óra.

A rajongók tűkön ülve várják, hogy vajon végül ki foglalhatja el a Vastrónt. A sorozat alapötletét a történelem adta, azon belül pedig a középkori rózsák háborúja. A Lancasterek (Lannisterek) és a Yorkok ( Starkok) harcoltak egymással, a házaik jelvényei pedig a piros és fehér rózsa volt. Innen ered a rózsák háborúja elnevezés is. Hogy a két családból ki került ki „győztesen” , azt tudjuk. Az évtizedekig tartó háborúban egy ideig a Yorkoknak sikerült elfoglalni a trónt, két királyt is adtak, de végül III Richárd halálával véget ért ez az időszak és a Lancester házból származó Tudor Henrik került a trónra. Ezzel alakult meg a Tudor-ház, aminek a királyai és királynői több, mint száz éven át uralkodtak Anglia és Wales felett.


Futótűz – Görögtűz

A második évad kilencedik részében a Feketevízi csatát látjuk. Csak egy királyi hajó van az öbölben, amikor Stannis megérkezik a flottájával, hogy elfoglalja Királyvárat. Ser Davos pedig érzi, hogy itt valami nagyon nem stimmel.


– Futótűz! Kitérni! – ordítja, amikor megpillantja, hogy a hajóból zöld folyadék ömlik a tengerbe. Ekkor Bronn íjával pontosan belelő és elszabadul a zöld pokol, minden lángokba borul. Nincs idő kitérni. A zöld folyadék még a tengeren is lángol. A történet szerint a futótűz elképesztően pusztító fegyver, ami a sorozatban később is nagy szerepet kap. Hasonló lehetett ehhez a bizánciak által használt úgynevezett görögtűz is.

Évszázadokon át a bizánci volt a Földközi-tenger medencéjének legrettegettebb hadserege, ebben pedig óriási szerepe volt a gyors mozgású hajóiknak, a drómonoknak. Ezek alkalmasak voltak a görögtűz kieresztésére, a hajók orrára elhelyezett hosszú csöveken át bocsátották az ellenségre. Ez a “csodafegyver” pedig képes volt égni a vízen. A pontos összetétele nem ismert, de valószínűleg tartalmazott olajat, gyantát és ként. És hogy lehetett-e ezzel csatát nyerni? Naná! Számos ütközetet döntött el a bizánciak javára, amikor a császári hajóraj bevetette a középkori napalmot.

Győzelmet arattak, mikor 668-669-ben, illetve 674 és 678 között az arab flotta Konstantinápolyt támadta, valamint a 717 és 718 között zajló nagy ostrom (Konstantinápoly második arab ostroma) idején is. Az utóbbi esetében a brit hadtörténész Geoffrey Regan úgy fogalmazott, hogy ez az ostrom egyike volt azoknak, amikor csupán egyetlen fegyver határozta meg a történelem további alakulását. Ez a csata akadályozta meg 700 évig Kelet-Európában a muzulmánok terjeszkedését. Konstantinápoly végül csak 1453-ban esett el.

Híres kisember a történelemben

„A törpéknek nem kell tapintatosnak lenniük. Bohócruhába öltözött, ugrabugráló bolondok generációi kiharcolták nekem a jogot, hogy rosszul öltözzem és kimondjak minden istenverte dolgot, ami csak eszembe jut” – mondta a Trónok harca egyik legkedveltebb karaktere, Tyrion „Ördögfióka” Lannister, aki folyton viccet csinál abból, hogy törpe. A történelem egyik legismertebb kisembere, Iakim Volkov volt. I. Péter orosz cár imádta a törpenövésű embereket, pontosabban valamiért szórakoztatta a látványuk, Volkov pedig a kedvence volt. A cár furcsa megszállottsága odáig fajult, hogy 1710-ben ál-törpeesküvőt szervezett neki, ahol törpenövésű alattvalóknak akartuk ellenére is részt kellett venniük. A szentpétervári esküvőn hetven törpe volt jelen, a cár pedig végignézte ahogy a végén lerészegednek és verekednek.

Vörös nász – a fekete vacsora

A könyv/sorozat egyik legdurvább mészárlása az úgynevezett Vörös nászon történik, amikor a Freyek a lakoma közben visszaélnek a vendégjoggal és bosszút állnak azért, mert Robb Stark végül nem Frey lányt akart feleségül venni. Észak királyát, az anyját, a gyermekükkel terhes szerelmét és a Starkoknak hűséget esküdő családokat is lemészárolják. A Starkoknak kenyeret és sót ajánlottak, ami azt jelezte (volna) hogy a házigazda és a vendég nem bánthatja egymást.

George R. R. Martin egyrészt a skót Black Dinnert azaz a fekete vacsorát vette alapul ennél a történetnél. 1440-ben II. Jakab skót király nevében – a király ekkor még csak 10 éves volt, az ötlet inkább a nevelőjétől származhatott – meghívták a skóciai Fekete Douglas klán fejét, a 16 éves Williamet és az öccsét vacsorázni. A klán egyre erősebb volt, egyre nagyobb hatalomra tett szert, ez pedig fenyegetést jelentett az ifjú királyra. A testvérek nem is sejtették mi vár rájuk, ugyanis a vendégség szabályai szerint biztonságban érezték magukat. Először minden jól alakult, majd a lakoma egy pontján egy dob hangjára az ajtók bezárultak és egy férfi érkezett, aki egy fekete bika (vagy vaddisznó) fejét tálalt fel nekik. Ez egyenlő volt a halálos ítéletükkel, árulás miatt pedig le is fejezték őket.

Tizenkét évvel később, a már felnőtt Jakab király újra meghívta a Douglas klán vezetőjét, ötödik earljét – akit ugyancsak Williamnek hívtak -, hogy békét kössenek. William azonban nem akart esküt tenni, ezért Jakab torkon szúrta, majd a holttesttől a Stirling vár ablakán keresztül szabadultak meg.

ezek után azért érdemes azt is megnézni Arya hogy állt bosszút:

Vadkanok

A Trónok harca kezdetén Robert Baratheon király ült a Vastrónon, halálát elvileg az okozta, hogy a vadászat során egy vadkan megtámadta. Persze Cersei királynő szándékosan erősebb bort vitetett a királynak, így az iszákossága sem segítette őt túlságosan a vadászat alatt.

A magyar történelemben több példát is találunk hasonló balesetre. Zrínyi Miklós halálát is egy vadkan okozta, amikor a Csáktornya környéki kursaneczi erdőben vadászott 1664-ben. A vadkan a lábán és a fején három sebet ejtett, az állat agyara átdöfte a nyakát, esélye sem volt a túlélésre.

Korábban, 1031-ben (Szent) Imre herceg halála rázta meg a királyi udvart. Szent István király egyetlen felnőttkort megélt fia 24 évesen halt meg egy vadkan vadászat során Igfon erdejében. Állítólag egy feldühödött vadkan sebezte halálra. István nehéz helyzetbe került, mert a gyász mellett azzal is szembe kellett néznie, hogy nem maradt örököse. Így aztán unokaöccsére, Orseolo Péterre hagyta a trónt, aki aztán a király halála után az egyik legnegatívabb megítélésű magyar uralkodó lett. Ezután kezdődött csak az igazi trónok harca.

Ismert, hogy Péter király 1045-ben gyakorlatilag hűbérül ajánlotta fel Magyarországot III. Henrik császárnak, miután a német-római uralkodó visszahelyezte őt a trónra (miután első alkalommal menekülnie kellett). A köztes időben Aba Sámuel került trónra 1044-ig, majd miután meggyilkolták, Orseolo Péter visszakapta a trónját.

“A következő esztendőben a császár visszatért Magyarországba; Péter király húsvét szent ünnepén, a magyarok és németek színe előtt átadta neki Magyarországot aranyozott lándzsa képében.” – írta a Képes Krónika.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hitehagyott lett a szerelemben Nagy Sándor

  Hitehagyott lett a szerelemben Nagy Sándor

  Ábel Anita nagy sikerű talkshowjában, a Nő Commentben hétről hétre négy ismert nővel és egy férfivendéggel boncolgat hétköznapi vagy éppen szokatlan, nőket érintő témákat.

 • Erre az évre búcsúzik a Balatoni Nyár

  Erre az évre búcsúzik a Balatoni Nyár

  A hétvégén véget ér a Duna Televízió egyik legnépszerűbb szünidei műsora, a Balatoni Nyár. A magazinműsor idén közel 1500 vendéget fogadott, a műsorvezetők hatszáz beszélgetést vezényeltek le, érintve majdnem ezer témát.

 • Visszatér Radics Béla legendás gitárja

  Visszatér Radics Béla legendás gitárja

  Magyarországon Radics Béla volt az első, akinek hosszú haja volt és farmert hordott – állítja Kosik Kristóf, aki 14 év küzdelem után idén februárban kezébe vehette a rockzenész sok évvel ezelőtt eltűnt gitárját, a legendás bíbor Gibsont.