EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Sport

Rasmussen még így is szerencsésnek érzi magát

A csoportból való továbbjutás – a sok sérült és a kényszerűségek miatt átalakított kerettel – a csapat elsődleges célja – ez hangzott el a Magyar Kézilabda Szövetség női Európa-bajnokságot megelőző sajtótájékoztatóján.

Az Európa Bajnokságon a középdöntőbe jutással és minél jobb helyezés elérésével megteremtheti az esélyt arra válogatottunk, hogy a 2019-es, olimpiai kvalifikációs világbajnokság selejtezőinek sorsolását kedvező helyzetből várhassa.

Kovacsics Anikó a válogatott csapatkapitánya. EB 2018. Fotó/ MKSZ

– Két és fél esztendeje a célunk Kim Rasmussennel együtt az olimpiai kvalifikáció kivívása, ebből a szempontból a fő verseny a 2019-es világbajnokság, azonban pontosan tudjuk, hogy az Európa-bajnokságon elért helyezésünknek is nagy jelentősége lehet az ötkarikás selejtező szempontjából – mondta el a sajtótájékoztatón Pálinger Katalin, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke. – A jelenlegi összetételben, a sérülések, gyermekvállalások miatt irreális cél lehet a dobogó, de a lányokkal sokat beszélve tudom, mindig, minden körülmények között a győzelemre törnek és mindent megtesznek a sikerért.


A magyar keretből Hornyák Dóra, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita és Szekeres Klára családalapítás, Kisfaludy Anett, Tomori Zsuzsanna és Klivinyi Kinga sérülés miatt hiányzik, Bódi Bernadett pedig ideiglenesen lemondta a szereplést.

A válogatott sérültjei. Az M4Sport Kézilabdamagazinban Zsiga Gyula elemezte a kialakult helyzetet. Fotó/ M4 grab

– A csapat legfőbb alapelve, hogy mindenki ellen legyen esélye a győzelemre – jelentette ki Kim Rasmussen. – Nem rutinos, de küzdő válogatott, amely a külső körülmények miatti nehézségek ellenére is nyerni akar.


A korábbi évek világversenyeihez képest több mint a keret fele kicserélődött, részben kényszerből, így most látszik csak, a kerethirdetés kapcsán, milyen nagy jelentősége volt az év során a külön összetartásának, és hogy a szövetségi kapitány bő kerettel és B-válogatottal dolgozhatott együtt, hiszen az utolsó pillanatban behívott játékosok is ismerik azt a játékrendszert, amit játszani akarunk.

Női Kézilabda Európa Bajnokság sajtótájékoztatója: 2018.11.28. Fotó/ MKSZ

– Sokan kérdezték az elmúlt napokban, hogy a legszerencsétlenebb szövetségi kapitánynak érzem-e magam a sok távolmaradó játékos miatt? Továbbra is azt mondom, nem, sőt, igazán szerencsésnek érzem magam, hiszen remek játékosokkal dolgozhatok együtt, a szövetség mindenben támogat minket, a lányok küzdenek az utolsó pillanatig, remekül dolgoznak – hangsúlyozta a szövetségi kapitány. – A fő célom, hogy minél jobb attitűddel vegyék ki a részüket a lányok a játékból és a munkából. Hogy mi lesz az Európa-bajnokságon? Nem tudom, hiszen a csoportunk rendkívül nyílt, legyőzhetjük Hollandiát, Horvátországot és Spanyolországot is. Hogy így lesz-e? A lányokkal együtt azon leszünk, hogy legyen rá esélyünk és éljünk is vele. A múlt héten játszottunk először együtt ebben az összeállításban, a védekezésünk azonban remek volt, a folyamatos közös munka eredményeként mindenki tudja, mit kell játszania. Stabilak vagyunk, így a cél a továbbjutás, hogy minél több pontot szerezzünk és vigyünk tovább magunkkal. Az utazó keretet szerda este fogom kihirdetni, elsőként a játékosoknak.

Kim Rasmussen a Franciaország – Magyarország (19-18) vereség után nyilatkozott. Fotó/ MKSZ

Rasmussen hangsúlyozta, voltak olyan események, amelyek miatt csalódott lehetne, de optimistán várja az Európa-bajnokság első mérkőzését.– A Möbelringen Kupa nagyon rossz, kellemetlen élmény lehetett volna, ezzel szemben nagyszerű lehetőség volt, mert a világ legjobbjai ellen készülhettünk. Engem is meglepett a csapat nagyszerű, világszínvonalú védekezése – fogalmazott a kapitány.

– Nagyon várom az Európa-bajnokság rajtját, a csapattal együtt, teljesen pozitívan kezdjük meg a tornát, és akár magunkat, akár a csoportbeli ellenfeleinket nézem, azt gondolom,  bárki ellen van esélyünk –emelte ki Kovacsics Anikó. – Óriási megtiszteltetés számomra, hogy csapatkapitány lehetek a válogatottban, olyan játékosok után, mint Pálinger Katalin vagy Görbicz Anita. Őszintén hiszek benne, hogy több van ebben az Eb-ben, mint hogy asszisztáljunk a meccsekhez, ha mindenki azt teszi, amit megbeszélünk, nem akarunk többet, mást, akkor megteremtjük magunknak az esélyt.

Női Európa-bajnokság, 2018. november 29.-december 16., Franciaország
Csoportbeosztás:
A-csoport (Nantes): Dánia, Szerbia, Svédország, Lengyelország
B-csoport (Nancy): Franciaország, Montenegró, Oroszország, Szlovénia
C-csoport (Montbéliard): Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Horvátország
D-csoport (Brest): Norvégia, Románia, Németország, Csehország
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
December 1. 15:00: Magyarország-Hollandia (tv: M4 Sport)
December 3. 18:00: Horvátország-Magyarország (tv: M4 Sport)
December 5. 21:00: Magyarország-Spanyolország (tv: M4 Sport)

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon (Nancy): december 7., 9., 11., 12.
Elődöntők, az 5. helyért (Párizs): december 14.
Döntő, a 3. helyért (Párizs): december 16.

A magyar válogatott 18 fős kerete:

Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), ORBÁN Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: KISS Nikolett (Érd), KOVÁCS Anna (DVSC Schaeffler), PLANÉTA Szimonetta (Chambray Touraine, francia)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), LAKATOS Rita (GVM Europe-Vác), PÁLOS-BOGNÁR Barbara (Moyra Budaörs), SZALAI Babett (Dunaújvárosi KKA), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZABÓ Laura (Érd), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövő: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: KAZAI Anita (Dunaújvárosi KKA), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN, Edző: SITI Beáta, Kapusedző: BAKOS István

Kapcsolódó Cikkek