2020. március 30., hétfő
Zalán

Belföld

Rétvári szerint az állam nem lehet világnézetileg semleges

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az állam nem lehet világnézetileg semleges, nem tagadhatja meg keresztény múltját, hanem állást kell foglalnia a jó és rossz, az értékes és az értéktelen, igazságos és igazságtalan tekintetében.

Rétvári Bence a Kommunizmus Bűnei tudományos konferenciasorozat Vallás és politika a kommunizmusban című hétfői budapesti előadásán arról beszélt, hogy a “kommunizmus terhes gondolkodásbeli öröksége” a világnézeti semlegesség, amely azért alakult ki, mert a nácizmus és a kommunizmus után az emberek megijedtek mindenféle ideológiától.


Ha pedig a világnézeti semlegességet közömbösségként értelmezik, akkor az állam nem vállalhat fel semmiféle értéket, és nem vállalhatja fel keresztény gyökereit sem. Ez azonban helytelen, hibás ideológia – jelentette ki az államtitkár. A világnézeti semlegesség valójában a keresztény múlt megtagadására szolgál – tette hozzá.

Rétvári Bence azt hangoztatta, hogy a kereszténység, magyar nemzettudat, hazaszeretet, családok szeretete, az igazságosság keresztény értelmezése hozta létre azt a civilizációt, amelyben élünk, és nem mondhatjuk, hogy a keresztény értékvilággal egyenértékű minden más ideológia.


Voltak, akik világnézeti semlegességet arra használták, hogy lépésről lépésre elvágjanak egy-egy szálat a magyar nemzet történelme, magyar keresztény kultúra és a mindennapok valósága között, a kormány azonban nem akar hátat fordítani semminek, ami a büszke magyar múlt része – emelte ki.

Azt mondta, fontos, hogy az államnak is legyen állásfoglalása, és egy országnak, egy kormánynak feladata a keresztény kultúra fenntartása és erősítése is, amire már az alaptörvény is utalást tesz.

Kitért arra is, hogy a világnézet a 2015-ös a bevándorlási válság óta sokkal fontosabb kérdés, mint előtte. Ismerni és vállalni kell a múltunkat, történelmünket, keresztény kultúránkat, ha azt szeretnénk, hogy a gyermekek és unokák generációja a mostanihoz hasonló legyen, és ne kisebbségként kelljen élniük – fűzte hozzá az államtitkár.

Eötvös Péter, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány elnöke azt mondta, a vallás és a mindenkori politika egymásra hatása mindig is alakította Európa történelmét. Ennek a kölcsönhatásnak az évszázadok folyamán voltak pozitív hozadékai is, de nem ritkán konfliktusok forrása is volt.

A kommunista diktatúra és a vallás viszonyának kevés irodalma van, ezért is tartották fontosnak a témát – tette hozzá.

Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője arról beszélt, hogy a kommunizmus és a vallás két egymással ellentétes fogalmak, a kommunizmus ideológiája ugyanis kizárta a vallást és a vallásosságot, a kommunisták gondolatvilágában Isten nem létezett.

Ennek következményeként 1950 szeptemberétől Magyarországon mindössze négy szerzetesrend maradhatott fenn, a többi rendet feloszlatták, a szerzeteseket kitelepítették és elüldözték, és a helyi papok sem voltak biztonságban, sokan megtorlásnak voltak kitéve – idézte fel Frank Spengler.

A Konrad-Adenauer-Stiftung, Kommunizmus Bűnei Alapítvány és a Nemzeti Emlékezet Bizottság által szervezett konferencia előadói elsősorban Magyarország történetére visszatekintve elemzik a vallás és a politika viszonyát a kommunizmusban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Járványügyben mindenki kormánypárti

    Járványügyben mindenki kormánypárti

    Sikerült a többséget meggyőznie a kormánynak a koronavírus-törvény hatálya és a járványügyi rémhírterjesztés elleni fellépés kapcsán – közölte legfrissebb, ezer ember telefonos megkérdezésével készített közvélemény-kutatásának eredményét ismertetve a Nézőpont Intézet az MTI-vel.