2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Egyéb XVIII.kerület

Robotika és speciális tananyag a kerületben

Robotikai eszközökkel támogatja a Bókay suli informatikai tehetséggondozó programját a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest, amelynek egyik munkatársa speciális tananyagot is kidolgozott a gyerekeknek.

A Knorr-Bremse Budapest 1996 óta létező, helyi közösségeket felkaroló belső pályázata, a Local Care egyik tavalyi haszonélvezője a XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskola. A 14 éve informatikai tehetséggondozó programot működtető intézmény „Programozz robotot” kezdeményezése lett a tavalyi pályázati forduló nyertese, ráadásul nem mindennapi előzmények után: a Knorr-Bremse Budapestnél dolgozó Tarnai György szabadidejében dolgozott ki egy játékos tananyagot az iskolának, hogy a digitális bennszülöttekként emlegetett Z-generációs gyerekek elsajátítsák az általuk egyébként is használt eszközök alkalmazását olyan iparágakban, amilyen például a robotika.


Már a robotok világára készülnek a gyerekek?

A „Programozz robotot” díjnyertes pályaműve 1,2 millió forintos támogatáshoz segítette hozzá az intézményt. Az informatikai szakkör nyolc laptoppal és nyolc mBot robottal gazdagodik, amelyeket október végén vehettek birtokba a gyerekek.

– Az eszközök jó kezekbe kerülnek, hiszen a tanulók már alig várják, hogy a virtuális gyakorlatok után végre valódi robotokat is programozhassanak – mondta az átadón Baldaváriné Juhász Éva, a Bókay Árpád Általános Iskola megbízott igazgatója.


A Bókay-ban már közel tizenöt éve nagy hangsúlyt kap az informatika

– Nem titkolt célunk, hogy a programmal érdeklődőbbé és elkötelezettebbé tegyük a gyerekeket az informatika iránt, hiszen ennek az iparágnak a jelenleginél is fontosabb szerepe lesz a közeljövő utánpótlásképzésében – fogalmazott Erdős István, a Knorr-Bremse Budapest elektronikai fejlesztési igazgatója. Ennek jegyében kiszélesítik a szakköri tananyag hozzáférhetőségét. Erre, valamint az oktatáshoz szükséges robotok tárgyi beszerzésére januárban pályázatot hirdetnek, első körben budapesti általános iskoláknak. Erdős István szerint ez is alkalmas eszköz lehet a jövő mérnökeinek és technikusainak képzésében.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.