2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Sopron

Romfalon virágmag

A közelmúltban tartották Both Balázs negyedik önálló verseskötetének bemutatóját. A soproni költő írásaival húsz éve van jelen a hazai irodalmi életben.

A Magyar Napló (az írószövetség) gondozásában jelent meg idén Both Balázs negyedik önálló verseskötete, Romfalon virágmag címmel. A kötet bemutatójára szeptemberben került sor a Budavári Könyvünnepen, ahol a Kossuth Rádió Irodalmi Újság című műsorának is interjút adott a soproni költő.
– Írásaimmal húsz esztendeje vagyok jelen másfél tucat irodalmi folyóiratban, és több antológiában. 2005 óta rendszeresen az Év versei antológiában, és idén első alkalommal az Év novelláiban is megjelent egy írásom. Verseim jelentek meg CD-n, megzenésítve, illetve DVD-n is, Lázár Balázs színművész előadásában – mesélte Both Balázs.


A művész kiemelte, fontos állomása volt pályájának a 2017. január 22-én, Érden átvett Bella István-díj, amellyel a Magyar Írószövetség és Érd Város Önkormányzata ismerte el a költészetét.
– Külön öröm, hogy Ágh István Kossuth-díjas költő – Nagy László öccse – javaslatára részesülhettem a díjban. Egyébként 2011 óta vagyok tagja a Magyar Írószövetségnek – tette hozzá Balázs.
A költő szerint a szépirodalomra a mai világban is igény mutatkozik.

– Kosztolányi Dezső azt mondta, ha az embernek van tíz olvasója, akkor nem írt hiába. Minden korban létezett egy szellemileg igényes réteg, amelynek a vers szellemi-lelki táplálékot nyújt. És vannak fontos alkotók, művészek, akik előadásaikkal közelebb viszik a költészetet a közönséghez. Ilyen például Földes László, Hobo, aki József Attila, Ady, Csokonai, Faludy, Pilinszky verseit vitte a színpadra, hogy csak a magyar költőket említsem – fejtette ki.
A Romfalon virágmag soproni bemutatóját pár napja tartották a Ligneum Látogatóközpontban, ahol Balázs beszélgetőtársa Orbán Júlia Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó volt.


Both Balázs negyedik önálló verseskötetét tarthatja kezében
Fotó: BB

Both Balázs 20 éve jelentkezik írásokkal az irodalmi életben
Fotó: BB

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A Felvidéken járt Miklós Péter

  A Felvidéken járt Miklós Péter

  A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

 • Fakutyával táncoltak

  Fakutyával táncoltak

  Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

 • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

  40 zsák szemetet gyűjtöttek

  A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…