EUR: 338,03 Ft
CHF: 316,62 Ft
2020. január 27., hétfő
Angelika

Egyéb XIII.kerület

Sastin Marianna: Nem kell szomorúnak lennem!

Sastin Marianna már aranybetűkkel írta be magát a magyar birkózás történelemkönyvébe, miután ő az egyetlen női világbajnokunk. Ám azt kevesen gondolták volna, hogy nyolc hónappal a szülés után, kismamaként is éremért küzdhet a budapesti világbajnokságon. Bár a Vasas sportolója végül elveszítette a bronzmeccset, ötödik helye is nagy siker.

Sastin Marianna (pirosban) és az ukrán Julija Tkacs Osztapcsukkal birkózott a bronzéremért (MTI/Koszticsák Szilárd)

Sastin Marianna cselgáncsozóként kezdett sportolni, sőt, 1998-ban bronzérmes volt a felnőttcselgáncs-bajnokságban. Egy év múlva, 1999-ben viszont már birkózóként a junior Eb-n hatodik lett, valamint a kadett-világbajnokságon 11., és magyar bajnok volt. Egy ideig párhuzamosan versenyzett és ért el különböző sikereket birkózásban és cselgáncsban is. És hogy mennyire jól ment a két sportág, azt bizonyítja, hogy  2002-ben például magyar bajnok lett birkózásban és harmadik cselgáncsban. A következő évben aztán negyedik helyezést ért el a birkózó-világbajnokságon, tizediket a junior vb-n, valamint az Év magyar birkózónőjének választották. Ezt követően felhagyott a dzsúdóval. Sikeres évek következtek, Eb- és vb-érmekkel fűszerezve. 2013-ban a budapesti világbajnokságon megszerezte hazánk első női világbajnoki aranyérmét, és bár a 2014-es Európa-bajnokságon és a világbajnokságon kiesett, a 2015-ös Európa-játékokon aranyérmes lett, a  2016-os Európa-bajnokságon pedig bronzérmet szerzett. Ott volt a 2016-os olimpián is, ám kiesett.


Idén februárban gyermeke született, így kevesen gondolták, hogy komolyan számolni lehet vele a világbajnokságon, pedig alig három hónappal a szülés után magyar bajnok lett.

A közönség most is szerette (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

A most véget ért budapesti világbajnokságon a harmadik helyért birkózhatott, ám végül nem sikerült érmet szereznie. Ennek ellenére kijelentette: ha valaki nyolc hónappal ezelőtt, vagyis amikor életet adott kisfiának, azt mondja neki, hogy itt éremért fog birkózni, szívesen aláírta volna.
–  Persze szerettem volna nyerni, mindent meg is tettem érte, úgyhogy nem kell szomorúnak lennem. A közönség most is olyan jó volt, mint 2013-ban. Bár akkor győztesként hagytam el a szőnyeget, most is ugyanúgy örültek – mondta a verseny után, elmesélve, hogyan csinálták végig a felkészülést újszülött fiával, hiszen az edzője egyben a férje is Wöller Ákos személyében.
– Olivért vittük magunkkal a táborokba, csak a versenyeken nem volt velünk, akkor a nagyszülőknél portyázott.
És hogy mit hozhat a jövő? Marianna nekivág-e az olimpiai felkészülésnek, arról csak sejtelmesen beszélt.
– Egyelőre nincsenek tervek, alszunk egy párat erre a vébére, aztán leülünk, megbeszéljük és kitaláljuk.


Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.