EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Szombathely

Savaria kövirózsái

A kövirózsa latin nevével – Sempervivum, vagyis „örökké élő” – ugyanazt üzeni, amit a szerzők kerestek a sírkövek és kripták között: a „továbbélőt”, mindazt, amit még fenntart az írásos vagy szóbeli emlékezet. Innen a könyv címe: Sempervivum Savariense, azaz Savaria kövirózsái. A Prima díjas Merklin Tímeával és Benkő Sándor fotóriporterrel beszélgettünk.

Korábban kollégák voltak, később társszerzőkké váltak Fotó: CSG

A temetők történelmi és kulturális emlékhelyek is, ahol azok a szombathelyi polgárok nyugszanak, akik mind-mind formálták jelenünket és jövőnket azzal, hogy részei voltak a múltunknak. Merklin Tímea és Benkő Sándor júniusban megjelent könyve egy különleges nézőpontú várostörténet, együtt a peremkerületté lett, egykor önálló falvak temetőiből feleleveníthető történetekkel. – Az alapötlet, hogy írjuk meg a szombathelyi temetők történetét – mert ezek hiányoznak a helytörténetből, és források sincsenek – az Életünk szerkesztőségéből jött. Ezért született az első néhány írás, aztán úgy döntöttük, ha már ennyit dolgoztunk, menjünk végig a peremkerületi temetőkön is, és készítsünk könyvet az egészből rengeteg fotóval. A tervünket Puskás Tivadar polgármester és a Szülőföld Könyvkiadó örömmel felkarolta – idézi fel a kezdeteket Merklin Tímea. Hozzáteszi: a nagyon kevés felhasználható irodalmat kiegészítette az oral history-val, olyan emberek személyes tudásával, akik ismerik a temetőket, kriptákat, tudják, hogy kik nyugszanak itt, akik a város, városrész, falu történetében meghatározó szerepet játszottak. Így alakult ki a dokumentumriport műfaja, amit újságírói kutatószenvedéllyel, és azzal a bizakodással vitt végig, hogy ekként lehet a leginkább olvasóbarát szövegeket létrehozni a nehéz témában.


Témájában és terjedelmében is súlyos kötet Fotó: CSG

– Szeretem a temetőket járni. Édesapám azt mondta még régen, hogy ha kíváncsi vagy egy település kultúrájára, gazdagságára, kezdd el a körülnézést a temetőben, ami sok mindent elárul. Nekem a temető maga a nyugalom. Szeretek névtáblákat nézegetni, különösen, ha ismerősre bukkanok. Történetek kelnek életre vagy a saját emlékeimből vagy a történelemből. Érdekesnek találom a különféle kultúrák temetkezési szokásait. Egy átlagos hétköznap is nagyon szép a temető, de a halottak napján olyan, mintha karácsony lenne. Sok és aprólékos munka volt, de élvezettel, áhítattal és kegyelettel dolgoztam – mondja Benkő Sándor fotóriporter, akinek 900 fényképe díszíti a témájában és terjedelmében egyaránt súlyos kötetet.

900 fénykép díszíti a könyvet Fotó: CSG

– A képeskönyv azt szolgálja, hogy a mai városlakók emlékezetében is éljenek a valaha volt szombathelyiek, legyenek „örökéletűek” érdemeik által, legyenek mindig minden körülményben elevenen maradók, mint Savaria kövirózsái – fogalmaz Merklin Tímea.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.