EUR: 332,96 Ft
CHF: 302,70 Ft
2019. szeptember 18., szerda
Diána

Egyéb Szombathely

Savaria kövirózsái

A kövirózsa latin nevével – Sempervivum, vagyis „örökké élő” – ugyanazt üzeni, amit a szerzők kerestek a sírkövek és kripták között: a „továbbélőt”, mindazt, amit még fenntart az írásos vagy szóbeli emlékezet. Innen a könyv címe: Sempervivum Savariense, azaz Savaria kövirózsái. A Prima díjas Merklin Tímeával és Benkő Sándor fotóriporterrel beszélgettünk.

Korábban kollégák voltak, később társszerzőkké váltak Fotó: CSG

A temetők történelmi és kulturális emlékhelyek is, ahol azok a szombathelyi polgárok nyugszanak, akik mind-mind formálták jelenünket és jövőnket azzal, hogy részei voltak a múltunknak. Merklin Tímea és Benkő Sándor júniusban megjelent könyve egy különleges nézőpontú várostörténet, együtt a peremkerületté lett, egykor önálló falvak temetőiből feleleveníthető történetekkel. – Az alapötlet, hogy írjuk meg a szombathelyi temetők történetét – mert ezek hiányoznak a helytörténetből, és források sincsenek – az Életünk szerkesztőségéből jött. Ezért született az első néhány írás, aztán úgy döntöttük, ha már ennyit dolgoztunk, menjünk végig a peremkerületi temetőkön is, és készítsünk könyvet az egészből rengeteg fotóval. A tervünket Puskás Tivadar polgármester és a Szülőföld Könyvkiadó örömmel felkarolta – idézi fel a kezdeteket Merklin Tímea. Hozzáteszi: a nagyon kevés felhasználható irodalmat kiegészítette az oral history-val, olyan emberek személyes tudásával, akik ismerik a temetőket, kriptákat, tudják, hogy kik nyugszanak itt, akik a város, városrész, falu történetében meghatározó szerepet játszottak. Így alakult ki a dokumentumriport műfaja, amit újságírói kutatószenvedéllyel, és azzal a bizakodással vitt végig, hogy ekként lehet a leginkább olvasóbarát szövegeket létrehozni a nehéz témában.


Témájában és terjedelmében is súlyos kötet Fotó: CSG

– Szeretem a temetőket járni. Édesapám azt mondta még régen, hogy ha kíváncsi vagy egy település kultúrájára, gazdagságára, kezdd el a körülnézést a temetőben, ami sok mindent elárul. Nekem a temető maga a nyugalom. Szeretek névtáblákat nézegetni, különösen, ha ismerősre bukkanok. Történetek kelnek életre vagy a saját emlékeimből vagy a történelemből. Érdekesnek találom a különféle kultúrák temetkezési szokásait. Egy átlagos hétköznap is nagyon szép a temető, de a halottak napján olyan, mintha karácsony lenne. Sok és aprólékos munka volt, de élvezettel, áhítattal és kegyelettel dolgoztam – mondja Benkő Sándor fotóriporter, akinek 900 fényképe díszíti a témájában és terjedelmében egyaránt súlyos kötetet.

900 fénykép díszíti a könyvet Fotó: CSG

– A képeskönyv azt szolgálja, hogy a mai városlakók emlékezetében is éljenek a valaha volt szombathelyiek, legyenek „örökéletűek” érdemeik által, legyenek mindig minden körülményben elevenen maradók, mint Savaria kövirózsái – fogalmaz Merklin Tímea.


Kapcsolódó Cikkek

 • A BDO-é a legjobb csapat

  A BDO-é a legjobb csapat

  Minden eddiginél kiegyenlítettebb küzdelmet hozott a legjobb céges focicsapatok Tatabányán rendezett döntője, ahol fővárosi győztes vihette haza a serleget vasárnap a Földi Imre Sportcsarnokból.

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Darth Vader beveszi a Bálnát

  Darth Vader beveszi a Bálnát

  Idén decemberben mutatják be a mozikban a Csillagok Háborúja kilencedik epizódját, amely a Skywalker kora címet kapta. Az ikonikus űreposz budapesti rajongói pedig most nem akárhogy készülhetnek a premierre, hiszen szeptember 15-től a Bálnába költözik a Csillagok háborúja – The Fans Strike Back kiállítás.