EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 17., szombat
Jácint

Életmód

Segal Viktor a Sajtfogásokról: A magyar sajtokról még nem készült ilyen könyv

 Sajtfogások – Legelőtől a tányérig címmel tekinti át a magyar sajtok világát Segal Viktor és Sándor Tamás számos receptet és fotót is tartalmazó, a napokban megjelenő könyve.

Segal Viktor
Fotó: Mészáros Diána

– A könyvet két részre lehet bontani, van ami kifejezetten a sajtfajtákról sajttermelőkről szól, ezt a részt Sándor Tomi készítette, a séf részét viszont én. Nálam a koncepció rendkívül egyszerű volt, az volt a lényeg hogy lehetőség szerint környékbeli, sajtkészítőkhöz közel dolgozó séfek készítsenek ételt, akik láttak ebben fantáziát, és alkotni szerettek volna valamit, azok kerültek bele a könyvbe. Ráadásul olyanok akik egyébként is nagyon szeretik a sajtot. Azt kértem tőlük, hogy olyan ételeket készítsenek, amiben a sajt játssza a főszerepet. A Michellin-csillagos éttermektől egészen az eldugott vidéki vendéglőig, minden bekerült, ami valamiféle értéket teremt – mondta el a Lokálnak Segal Viktor séf, gasztronómiai tanácsadó.


A kötet pénteki budapesti bemutatóján Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár is felszólalt.

– Egy sajtnak is megvan a maga története a legelőtől az asztalig, hiszen nemcsak a készítés módja határozza meg a sajt ízét, hanem a sajtkészítő mester tudása, szenvedélye is – mondta Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár. Ez a kiadvány egyszerre szakácskönyv, tankönyv, útikönyv és egy kicsit katalógus is; számtalan tényt, adatot, történetet fűz össze egy kötetbe, teljes képet adva a magyar sajtok világáról – méltatta a kiadványt.


Kis Miklós
Fotó: Mészáros Diána

Segal Viktor séf, a Sajtfogások gasztronómiai tanácsadója elmondta, hogy a kötet egyszerre ismerteti meg az olvasóval a hazai sajtokat, a sajtkészítőket, de a recepteket jegyző 34 séfet, cukrászt és péket is.

– Azt gondoltam, hogy lesznek olyan receptek, irányok a közös munka során, amelyeknél úgy érzem, hogy az nem a könyv tematikájához kapcsolódik, azonban pozitívan csalódtam mert szerencsére mindenki olyan oldalról fogta meg a témát, hogy ebbe nekem nem kellett beleszólni. Apróságokban próbáltam csak az irányt tartani, mint, hogy sokszínűek legyenek a receptek, legyen köztük leves is, a pékek ne csak édes süteményeket ajánljanak, és hasonlók – vallotta a lapnak a séf.

Segal Viktor és Sándor Tamás
Fotó: Mészáros Diána

Majd hozzátette:  Azért a sajtra került a fókusz, mert a magyar sajtokról még nem készült olyan könyv, amiben tényleg bemutatjuk az igazán jó sajtkészítőket és ráadásul úgy, hogy közben megismerjük a sajtokat, őket, sőt még recepteket is ajánlunk hozzájuk. Ez egy olyan kombináció, ami tényleg az átlagember számára is elérhető, és könnyen elkészíthető recepteket tartalmazó könyv.

A könyvhöz  Acsai Miklós fotográfus 10 ezernél is több felvételt készített, ezek közül a 300 legjobb kép került a kötetbe.

Sándor Tamás sajtmester, a kötet társszerzője szerint céljuk az volt hogy:  A kiadvány áttekintse a magyar sajtok világát a friss sajtoktól – zsendice, orda, gomolya – a lágy sajtokon át az érlelt nemespenészes és kemény sajtokig.
A bor-sajt párosításokról szóló fejezetet Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus jegyzi, Knap Gábor szakújságíró pedig a sörök és sajtok közös világába vezeti be az olvasót a napokban a könyvesboltokba kerülő Sajtfogások lapjain.

 

 

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Konyhai trükkök kolisoknak

  Konyhai trükkök kolisoknak

  A főiskolások és az egyetemisták  ősztől azzal szembesülnek, hogy már nem anyu főzi a vacsorát. Néhány alapötlet azonban megmenthet az előre csomagolt műanyag ételek monotonitásától és a pénztárca szivattyúzó pizzarendeléstől.

 • 800 milliót fordít a kormány tehetséggondozásra

  800 milliót fordít a kormány tehetséggondozásra

  Több mint 848 millió forintra pályázhatnak szeptember 6-ig a hazai és határon túli köznevelési intézmények, alapítványok, közalapítványok, nonprofit gazdasági társaságok, egyházi és civil szervezetek a Nemzeti Tehetség Program keretében.

 • Hőségben különösen figyeljenek a szívbetegek

  Hőségben különösen figyeljenek a szívbetegek

  Az utóbbi rekordmeleg napok megviselik a szervezetet, különösen a szívbetegekét és alvási nehézségekkel küzdőkét. A hőség viszont az egészségesekre is veszélyt jelenthet, olyan tünetek jelentkezhetnek vezetés közben…