2020. január 27., hétfő
Angelika

Egyéb III.kerület

Segítsünk, hogy mindenkinek szép karácsonya legyen!

Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ egész évben rendelkezésére áll a sok problémával küszködő családoknak. Az ünnepek közeledtével civil adománygyűjtéssel szeretnék szebbé tenni a hozzájuk fordulók karácsonyát.

– Sokaknak a napi betevő falat beszerzése is gondot okoz – tájékoztatta a Lokál Extrát Bleszkánné Kis Ildikó intézményvezető –, éppen ezért élelmiszer-adományban és ételosztásban is részesülhetnek a III. kerületi rászorulók. Ebben az Élelmiszerbank, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Metró áruház és a helyi KFC is segít. A meghirdetett óbudai ételosztásokon a hét öt napján közel 500 embernek biztosított a meleg étel. Ez az Ételt az Életért Alapítvánnyal közösen valósul meg, Békásmegyeren és Kaszásdűlőn, és főként csekély jövedelműek, kisnyugdíjasok, díjhátralékosok, rokkantsággal küzdők vagy sokgyermekes családok veszik igénybe. Az elmúlt évben közel 4000 kerületi rászorulót segítettünk így – mondta az intézményvezető.


A központban számos olyan mentálhigiénés szolgálatatás is van, amelyet máshol méregdrágán lehet igénybe venni. Ilyen például a mediáció, ami jó eséllyel segíthet a kommunikációs gátak lebontásában. Ezt főként kapcsolati krízisekben javasolják a szakemberek. Szintén térítésmentesen vehető igénybe a családterápia, amibe az egész családot bevonják, és szintén jó eséllyel segít a sokszor már mérgezővé vált konfliktusok feloldásában. Bleszkánné Kis Ildikó azt is elárulta, hogy sokszor keresik fel őket díjhátralék miatt. A családsegítőben szakképzett adósság-tanácsadók segítenek a tartozás felszámolásában, és például a Hálózat Alapítvány közreműködésével forintra váltható segítséget is kaphatnak a családsegítő ügyfelei. Az intézményvezető a gyermekekkel való foglalkozást is kiemelte.

– Sok család nem engedheti meg magának, hogy év közbeni programokra vagy nyaralni vigyék a gyereküket. A családsegítő és gyermekjóléti központban a szociális munkások egész évben gondoskodnak az ide járó gyerekek számára minőségi programokról, a színháztól a játszóházig. A gyerekek nagyon szeretik a családsegítő által szervezett nyári táborokat, kirándulásokat is. A RING nevű kamaszmentő programunk pedig csellengő gyerekeknek nyújt minőségi időtöltést.


Az ünnepek közeledtével azonban most az a legfontosabb, hogy mindenkinek szép legyen a karácsonya.

– Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központban bentlakásos intézményeket is működtet a kerületi önkormányzat. Ide már olyan családok kerülnek, amelyek elveszítették a lakhatásukat, vagy olyan gyerekek, akikről átmenetileg nem tud gondoskodni a családjuk. Ők a karácsonyt is az intézmény falai között töltik. A Családok Átmeneti Otthonában, a Gyermekek Átmeneti Otthonában és a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál gondozott nehéz sorsú gyermekek és felnőttek karácsonyfája alá gyűjtünk most mesekönyveket, játékokat – tette közzé felhívását Bleszkánné Kis Ildikó. Tartós élelmiszert, tisztálkodási és tisztítószereket is örömmel fogadnak.
Az adományokat a 1035 Budapest, Váradi u. 9–11. szám alatt található irodába személyesen lehet bevinni. További információ a 06-1-250-1964-es telefonszámon kérhető.

 

Itt a segítség

Az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központban a hét minden munkanapján várják a kerületi lakosokat. Hétfő: 13–18-ig, kedd–csütörtök: 9–18-ig, péntek: 9–12-ig a Váradi utca 9–11. alatt és Békásmegyeren a Kelta utca 5. szám alatt.

Kapcsolódó Cikkek