2019. december 08., vasárnap
Mária

Sport

Semmi pánik! A világbajnokkal játszunk ma

A magyar női kézilabda-válogatott a Möbelringen Kupa második mérkőzésén olyan feladat előtt áll, amely jelenleg megoldhatatlannak tűnik. Kim Rasmussennek nincsenek könnyű napjai az Európa bajnokság rajtja előtt. Fél csapatnyi újonccal és másik fél csapatnyi fáradt harcossal készül a kontinenstornára a kapitány.

Kim Rasmussen elmondta a norvégok elleni meccs után, hogy utál veszíteni és felemás érzései voltak a találkozót követően. Kiemelte értékelésében, hogy jobb a hibákat most látni, mint majd az EB-n. Sokan máris kritizálják a kapitányt és felvetették, miért a világ legjobbjaival játszunk felkészülési mérkőzést, mivel így a kevés önbizalma is elszállhat a csapatnak az Európa Bajnokság előtt.

Kim Rasmussen sem varázsló

A szakemberek viszont máshogy látják. Nem lehet az erőnket felmérni nálunk gyengébb válogatottak ellen, ahogy Rasmussen kapitánysága előtt ez gyakorlat volt. Emlékezzünk csak arra az időszakra amikor Ukrajna válogatottja volt az edzőpartner 2015-ben egy héttel a dániai világbajnokság előtt, amikor 37-19-re, 18 góllal átgázoltunk északi szomszédunk csapatán. A mérkőzés azért is maradt emlékezetes, mert a válogatottságot 2017-ben lemondó Görbicz Anita ezen a meccsen szerezte 1000. gólját a nemzeti csapatban 205. válogatott mérkőzésén.


Dániában végül a 11. helyen végeztünk, miután a csoportkörből ugyan továbbjutottunk, de egy emlékezetes mérkőzésen kikaptunk egy góllal a Lengyelektől az egyenes kieséses szakaszban (24:23). A Lengyel válogatott mestere akkor épp Kim Rasmussen volt, aki végül a bronzmérkőzésig juttatta el a lengyel válogatottat, ahol Románia állította meg menetelésüket és negyedikek lettek. Talán mégis tud valamit a dán mester, azért nevezték ki 2016 májusában a magyar válogatott élére, de ő sem varázsló. A sérülésekkel, az anyai örömök elő néző kézilabdázókkal és az egyéb – tőle független – problémákkal nem tud mit kezdeni az utolsó pillanatban. Behív a keretbe olyan játékosokat, akiket a hiányzók pótlására aktuálisan a legalkalmasabbnak ítél.

Nehéz megérteni, ha a nemzeti válogatott játszik – legyen az bármely erős vagy gyengébb összeállításban a körülmények okán – az internet anonim hozzászólói máris temetik a csapatot, a kapitánynak meg egyenesen a fejét követelik. Miért nem a fiatalokkal utazunk egy felnőtt EB-re inkább, miért ez vagy az lett behívva a keretbe, miért játszik olyan sok külföldi a magyar bajnokságban, miért, miért, miért nem?


Norvégia-Magyarország: Kim-Rasmussen-időt-kér. M4 Grab

Kim Rasmussen elmondta, nem így tervezte, de tehetetlen, ha az EB rajt előtti hónapban kiesik két meghatározó játékosa, – Kisfaludy Anett és Hornyák Dóra – akikre ráadásul a védelem közepén stabilan számított, a többi sérültről nem is beszélve. A norvégok elleni mérkőzés előtt részletesen kifejtette aggodalmait. A Franciák 22:20-ra legyőzték a Möberlingen Kupa másik mérkőzésén Dániát. Ma mi játszunk a franciákkal edzőmeccset és minden perce értékes információt fog adni a kapitánynak. Egy hét múlva, december elsején szombaton 15:00-kor az Európa bajnokság első éles összecsapásán viszont már a 2017-es világbajnoki bronzérmes Holland válogatott ellen lépünk pályára. Addigra kell a meglévő gárdából csípős, ütős, győztes haderőt kovácsolni. A nemzetközi felkészülési tornáknak – hangsúlyozva az edzőmeccs jellegét – egy kontinenstorna előtt nem feltétlenül a győzelemről kell szólnia. Ráhangolás a sorozatterhelésre, a taktika csiszolása, a szerepek kiosztása, a lelkiállapotok és az aktuális egyéni formák felmérése Kim Rasmussen feladata. A lányoknak meg szívből, teljes erőnkből szurkolnunk kell, ahogy a kapitánynak is, mert az önbizalmat ez hozza meg, nem a károgás és a negatív vélemények záporoztatása az EB-nyitány előtt.

A világbajnokkal játszunk ma Norvégiában.

Magyarország mindenkori válogatottja nemzetközi porondon szerepel és ismét megmérettetik. Amire szükségük van, az a feltétlen bizalom és a hit, mert akár most Norvégiában a Möbelringen Kupán, akár jövő hét végétől a franciaországi EB-n az országot képviselik legjobb tudásuk szerint. Ki lehet ma is kapni a világbajnok franciáktól és holnap a Dánoktól is az edzőmeccseken. Abszolút nem számít. Csak és kizárólag a megszerzett tapasztalat a fontos, amit esetleg már a Hollandok ellen hasznosíthatunk is. Azt is tudjuk már pontosan kik ellen lépünk pályára az Európa Bajnokság első csoportmeccsén az EB-n, miután a holland kapitány kihirdette a magyarok elleni keretét. Az EB rajtjára 16 fő nevezhető, a csoportkör során kettő, a középdöntő alatt újabb kettő, majd a döntő hétvégén ismét két játékos cseréjére van lehetőség.

Hollandia – Magyarország december 1. 15:00 Montbéliard/Franciaország

Hollandia válogatott kerete:
Lois Abbingh (Rosztov-Don), Delaila Amega (TuS Metzingen), Debbie Bont (Köbenhavn), Rinka Duijndam (Borussia Dortmund), Kelly Dulfer (Köbenhavn), Merel Freriks (HSG Bensheim Auerbach), Nycke Groot (Győri Audi ETO KC), Laura van der Heijden (SG BBM Bietigheim), Dione Housheer (Nyköbing), Lynn Knippenborg (Holstebro), Jessy Kramer (Toulon), Angela Malestein (SG BBM Bietigheim), Estavana Polman (Team Esbjerg), Charris Rozemalen (SG BBM Bietigheim), Martine Smeets (Molde), Tess Wester (Odense)

18 fős jelenlegi keretét Kim Rasmussennek a Möbelringen Kupa után két fővel szűkítenie kell az Eb-re:

Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE), Kiss Nikolett (Érd), Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine, francia), Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd), Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Klivinyi Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Megkezdődött a visszaszámlálás az EB-re

Kapcsolódó Cikkek