EUR: 329,46 Ft
CHF: 299,21 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Belföld

Sérülnek az európai értékek, amikor bújtatott politikai eljárást folytatnak Magyarország ellen

Amikor a bevándorlás kérdésében képviselt eltérő véleménye miatt bújtatott politikai eljárást folytatnak Magyarország ellen, akkor sérülnek az Európai Unió által vallott európai értékek – jelentette ki Varga Judit államtitkár Brüsszelben, az MTI-nek telefonon nyilatkozva hétfőn.

A Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára az Európai Bizottság negyedik, a demokrácia alapelemeiről, az európaiakat összekötő demokratikus értékekről és a jelenlegi kihívásokról szóló Alapjogi Kollokviumának ülését követően hangsúlyozta, nem járul hozzá az Európai Unió sikerességéhez az, hogy ha valamelyik tagállam a fősodortól eltérő véleményt fogalmaz meg, rögtön olyan súlyos vádakkal illetik, mint a nacionalizmus, vagy a populizmus.


Véleménye szerint számon kérhető a liberális Európán, hogy miért nem hallgatja meg és miért nem fogadja el az eltérő véleményeket.

Az ilyen jellegű esetek között legkiemelkedőbb a migrációhoz való eltérő viszonyulás, amely esetében “nem nevezhető demokratikusnak a másként gondolkodók lejáratása” – húzta alá.


Magyarország tisztességes eljárást, az eltérő vélemények tiszteletben tartást várja el, ugyanis olyan Európát kíván, amelyben erős nemzetek egymással kölcsönösen, szorosan együttműködnek, és egymás véleményét elismerik – emelte ki.

Varga Judit hangsúlyozta: Magyarország véleménye az, hogy egy demokráciában a legfontosabb tényező a hitelesség. Az, ha a politikai döntéseket a választók akaratával összhangban hozzák meg. A magyar kormány évek óta ebben a szellemben cselekszik, aminek legjobb példája, hogy a nemzeti konzultációk során a legfontosabb és legérzékenyebb kérdésekről rendszeresen kikéri az emberek véleményét. Magyarország azt ajánlja, hogy a döntéseket a választók akaratához igazítva hozzák meg – emelte ki.

Tájékoztatatása szerint, az ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország problémának látja, hogy Európa bizonyos részein megszűnt a kapcsolat, megnőtt távolság a politikai elit és a szavazók között.

“A politikai elit elszakadt a valóságtól, ezért a döntések nincsenek összhangban, azok nem tükrözik az emberek véleményét. Fontos, hogy ezen javítsunk” – fogalmazott az államtitkár.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Tovább dagad a kispesti korrupciós botrány

  Tovább dagad a kispesti korrupciós botrány

  A százmilliós mutyikról beszélő és fehér porral a kezében hadonászó Lackner Csaba, kispesti önkormányzati képviselő újabb jóslata teljesült, ugyanis a volt MSZP-s képviselő már a választási kampányban megmondta, hogy Guzmics Zsombor, a kerület Építéshatósági és Városüzemeltetési Irodájának irodavezetője távozni fog a voksolást követően.

 • 53 szülészetet fejleszt a kormány

  53 szülészetet fejleszt a kormány

  Ötvenhárom közfinanszírozott egészségügyi intézmény szülészetét fejlesztik 3,3 milliárd forintból – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

 • Milliárdos üzletté vált a migráció

  Milliárdos üzletté vált a migráció

  A Magyarország irányába tartó illegális migráció az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt. A migránsok nagy része pedig embercsempész-hálózatok közreműködésével jut hazánk területére.